УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ укинуле право гласа седам земаља

UJEDINJENE NACIJE ukinule pravo glasa sedam zemalja

11 januara 2020

Ujedinjene nacije saopštile su da je sedam zemalja, uključujući Venecuelu i Liban, toliko zaostalo u plaćanju doprinosa da gubi privilegije za glasanje u Generalnoj skupštini sa 193 člana.

Portparol UN Stefan Dizarik rekao je u petak da su još tri zemlje — Komori, Sao Tome i Principe i Somalija — takođe u zaostatku, ali je odlučeno da mogu da zadrže svoj glas do septembra, prenosi AP.On je naveo da, osim Venecuele i Libana, pravo glasa gube i Centralnoafrička Republika, Gambija, Lesoto, Tonga i Jemen.

Procenjuje se da je 4,5 miliona ljudi izbeglo iz Venecuele od 2015. godine zbog hiperinflacije, bezbednosne situacije i političke podele u zemlji koja je nekada bila među najbogatijima u Latinskoj Americi zbog ogromnih rezervi nafte.

Liban se suočava sa najgorom ekonomskom i finansijskom krizom u poslednjih nekoliko decenija i sve su češće restrikcije struje.

Demonstranti su u oktobru izašli na ulice zbog predloženih novih poreza, ali sada pozivaju na okončanje vladavine političke elite, koja upravlja zemljom od završetka građanskog rata 1975—90.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cetnik says:

    Povukose priznanja KiM i sad ce da im ukinu pravo glasa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *