Ukidanje Republike Srpske na mala vrata

Ukidanje Republike Srpske na mala vrata

4 avgusta 2013

bih4Međunarodni krugovi planiraju da ponovo izvade iz fioke famozni plan regionalizacije BiH iz 2003. godine, poznatiji kao Projekat EU za regionalni ekonomski razvoj (EURED), čiji je krajnji cilj ukidanje RS! Pomenuti plan regionalizacije, pripremljen pod patronatom Evropske komisije, Vlada RS je suspendovala i odbacila još 2004. godine.

Ali, bošnjački politički i diplomatski krugovi nekoliko puta posle toga pokušavali su da aktiviraju model koji podrazumeva formiranje pet navodnih ekonomskih regija u BiH. To su severozapadna BiH, severoistočna BiH, centralna BiH, Hercegovina i sarajevska makroregija, pri čemu se potpuno brišu međuentitetske granice!

Poslednji pokušaj povampirenja EURED projekta izveden je početkom 2009. godine. Tadašnji šef bh. diplomatije Sven Alkalaj i njegova produžena ruka u SAD Saša Toperić, koga je Alkalaj imenovao za savetnika za promociju u Misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama, izdejstvovali su da mapa BiH sastavljena od pet ekonomskih regija osvane na internet stranici UN, odnosno na linku Misije BiH u svetskoj organizaciji.

Da zlo bude veće, spornu internet stranicu kreirala je Američko-bosanska fondacija za kulturu, na čijem čelu je bio upravo Saša Toperić, koji je široj javnosti postao poznat kada je obelodanjeno da je na osnovu lažnih podataka o jevrejskom poreklu uspeo da dobije pasoš Izraela, zbog čega je protiv njega podnesena i krivična prijava.

Ne nasedati na zamku

Međutim, iako su svi mislili da je ideja o regionalizaciji BiH konačno zaboravljena, potpredsednik RS Emil Vlajki je nedavno izjavio da „ima pouzdane informacije da stranci rade na stvaranju pet regija u BiH, među kojima neće biti RS“. Prema saznanjima Pressa RS, ne radi se ni o čemu drugom, nego o ponovnom oživljavanju EURED projekta i to u režiji visokih međunarodnih zvaničnika prisutnih u BiH.

Odlično upućeni izvor Pressa RS iz diplomatskih krugova tvrdi da su povampirenje EURED-a ponovo izlobirali bošnjački, ali i pojedini hrvatski političari, koji žele da krizu iz Federacije BiH prebace u RS, tako što će njene zvaničnike naterati da se ponovo bave besmislenošću famoznog projekta. Naš sagovornik kaže da političari iz RS ne treba da nasedaju na tu zamku i da moraju kategorično da odbace bilo kakvu priču o regionalizaciji.

– Vlada RS je još 2004. godine odbacila EURED projekat kao neprihvatljiv, jer je reč o jednostranom pristupu regionalizaciji BiH, koji ne uvažava entitetske linije. To treba posmatrati kao završenu priču – kaže naš sagovornik.

On podseća da je Vlada RS odbacila EURED projekat na osnovu studije koju je uradio Ekonomski institut Banjaluka. U toj analizi se navodi da podelu BiH na pet ekonomskih regiona autori projekta nisu potkrepili nikakvim kriterijumima i argumentima.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *