Ukinuta presuda vođi pokreta „Obraz“

Ukinuta presuda vođi pokreta „Obraz“

1 februara 2013

obrazDrugostepeno krivično veće Apelacionog suda ukinulo je vođi pokreta “Obraza“ Mladenu Obradoviću presudu od dve godine zatvora zbog nereda 2010. godine na Paradi ponosa.

Apelacioni sud u Beogradu je sredinom novembra 2012. godine ukinuo još jednu prvostepenu presudu Obradoviću, kojom je na bio osuđen na 10 meseci zatvora vođa zbog rasne i druge diskriminacije.

Sud je saopštio da je prihvatio žalbe branilaca Obradovića i drugih okrivljenih u ovom predmetu, jer je prvostepena presuda doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, da je prvostepena presuda nerazumljiva i da u njenom obrazloženju nisu dati jasni razlozi o odlučnim činjenicama.

Mladen Obradović je, zajedno sa još 14 pripadnika Obraza, bio osuđen za izazivanje nereda i nasilničko ponašanje. Obradović je dobio najveću kaznu od dve godine zatvora, dok su ostali dobili kazne između jedne godine i šest meseci zatvora, dok je Obradovićeva supruga Jelena bila osuđena na jednu godinu kućnog zatvora.

Oni su sada već ukinutom prvostepenom presudom bili oglašeni krivim da su 10. oktobra 2010. godine izazvali nasilje na ulicama Beograda i to u kampanji „Čekamo vas“, izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu. U presudi je bilo navedeno i da su tom prilikom doveli do nasilja u kome je povređeno više pripadnika policije i pri čemu je glavnom gradu pričinjena šteta velike vrednosti.

Ustavni sud Srbije je, inače, u junu 2012. godine zabranio organizaciju „Obraz“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *