Укинуто ратно стање у Украјини

Ukinuto ratno stanje u Ukrajini

26 decembra 2018

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ukinuo je ratno stanje u deset pograničnih oblasti posle incidenta ruskih i ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu. Ratno stanje će biti produženo ako bude „agresije ruskih snaga“ velikih razmera na teritoriji Ukrajine, izvan linije razdvajanja u Donbasu i na administrativnoj granici sa Krimom.

Porošenko je uvođenjem ratnog stanja pokušao da popravi nizak rejting koji ima u zemlji. Zbog toga se sada ne isključuje mogućnost da će ukrajinski lider „nastaviti igru“, kako bi ratno stanje bilo ponovo uvedeno. Pa čak i ako ratno stanje ne bude ponovo uvedeno — provokacije se svakako mogu očekivati.Ruski politikolog Ivan Mezjuho smatra da će ratno stanje u Ukrajini biti ponovo uvedeno iduće godine i to na celoj teritoriji zemlje.

„Petru Porošenku ništa ne smeta da uvede novo ratno stanje malo kasnije, već 2019. godine. Kijev bi mogao da stvara vojne provokacije na liniji razdvajanja u Donbasu ili na granici sa Rusijom, kako bi imao osnov i opravdanje za uvođenje ratnog stanja na celoj teritoriji zemlje. Mislim da ovu opciju tim Petra Porošenka još razmatra“, rekao je Mezjuho za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti još nisu dobile „zeleno svetlo“ od Vašingtona za sprovođenje takvih akcija.

„Trebalo bi imati na umu da ukrajinski predsednik ne može samostalno da donosi te odluke. To je postalo jasno i pri proceduri glasanja u ukrajinskoj Radi, kada su odluku o delimičnom uvođenju ratnog stanja podržale čak i one frakcije koje se kritički odnose prema šefu države i koje su to mogle učiniti samo pod pritiskom. Trenutno i dalje postoji visok nivo pretnje da će Kijev nastaviti sa vojnim provokacijama. Porošenko se uoči izbora nalazi u teškoj situaciji i samim tim razmatra apsolutno sve varijante da bi ostao na vlasti“, ističe Mezjuho.

Eksperti upozoravaju da se od Ukrajine mogu očekivati svakakve provokacije i diverzije, od obaranja aviona nad Donbasom, do provokacija na ruskim granicama. Čak je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da Porošenko priprema provokaciju krajem decembra na granici sa Rusijom.

Ruski ministar je naveo da predsednik Ukrajine provokaciju na granici sa Krimom razmatra sa svojim „zapadnim posmatračima i pokroviteljima“.

Moskva je dala obećanje da neće ratovati sa Ukrajinom, ali je poručila da će Porošenko dobiti odgovor na moguću provokaciju, dodajući da Rusija neće dozvoliti da ukrajinski lider narušava prava koje su stanovnici Krima zaštitili u skladu sa međunarodnim pravom.

Poslednjih dana se moglo čuti da Ukrajina doprema tenkove i artiljeriju na granicu sa Donbasom i očekuje se da će ukrajinska vojska krenuti u ofanzivu.

Obaveštajne službe Donjecke narodne republike navode da su u Ukrajinu stigli strani stručnjaci, koji će od 25. decembra do 7. januara napadati biološki opasne objekte u Donbasu. Pritom, kako se ističe, oni koriste municiju sličnu onoj koju koriste raketni sistemi „Snežinka“.

Provokacije se ne očekuju samo na istoku Ukrajine, nego i u Crnom moru. Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandar Turčinov izjavio je da Kijev planira da ostvari novi prolazak ukrajinskih brodova kroz Kerčki moreuz. Kao što je poznato, poslednji pokušaj se završio incidentom i zadržavanjem ukrajinskih brodova i hapšenjem posade, što je dovelo do tenzija i produbilo jaz između Moskve i Kijeva.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ahaaa.....,znači sada odjednom nema više opasnosti od Rusa! Hahahahahahahaha........!

 2. Miraš says:

  Gospodari rata otežu sa Ukrajinom - čekaju još povoljniji momenat. Imam utisak da Ukrajina samo treba da učini Rusiju tromom. Najavljeno povlačenje SAD-ističkih snaga iz Sirije navodno odvijaće se u januaru i februaru. Zatim će Turska sa svojim snagama, a ima jake kopnene snage, krenuti u okupaciju istočno od Eufrata. Iz Turske ne govore kao ranije o tampon zoni na severu Sirije, nego kažu istočno od Eufrata a to znači na istočnoj strani Sirije severni, srednji i južni deo. Tu na istoku Sirije srednji i južni deo bogati su gasom i naftom. Koliki su apetiti Turske? Ispada da Rusija ipak treba da rizikuje i da pored već uključenih VKS snaga treba da uključi i svoje kopnene snage u Siriji. Turska istočno od Eufrata može sa lakoćom da porazi SDF snage takodje i malobrojne snage SAA koje bi uspele da predju na tu drugu stranu Eufrata, ali bilo bi joj premnogo i prekrupno da napadne i ruske kopnene snage. Moguć je i drugačiji tok događaja, uglavnom tek biće iznenađenja u Siriji u narednoj 2019 godini.

 3. Miraš says:

  Rusi su pokrenuli pitanje: Kome će pripasti teritorija u Siriji koju ostavljaju Amerikanci? ... S jedne strane (zapadne): logično je da SAD nastoji da te teritorije koje napuštaju preda pod kontrolu Turskoj jer kod kuće bi prožderali Trampa sa svim njegovim i Melanijim cipelama ako bi tu teritoriju predao Siriji, kojoj i pripadaju. Za SAD to bi bilo isto kao da ih je predao Rusiji. Tek onda bi poludeli da ono što je oslobođeno od ISIS uz značajnu podršku SAD da bude predato Siriji=Rusiji. Sa druge strane: Bez obzira na te američke specifičnosti treba biti veoma oprezan. ... Istočno od Eufrata zajedno sa još dve oblasti Manbidž i Tabka koje su sa ove strane Eufrata, to je oko 27-28% od ukupne teritorije Sirije pod kontrolom kurdske milicije u čijem sastavu ima i lokalnih arapa-sirijaca. Turske snage od svih njih (i od milicije i od stanovništva) biće loše primljena na terenu, napraviće se novi haos u Siriji. Zatim postoji još jedna oblast izdvojena od ove veće - oblast koju pokriva baza Tanf. To je oko 3% ili više posto od ukupne teritorije Sirije i nalazi se na sred južne strane Sirije na jugu pokrajine Homs iznad tromeđe Sirija-Jordan-Irak. Nema šanse da će ovo "parčence" da predaju Turskoj. Kome će to da predaju ako će i to napustiti? Jordanu, Izraelu, S.Arabiji, eventualno Iraku? Tu je u poledjini baze i Rukban veliki kamp sirijskih izbeglica još uvek na sirijskoj teritoriji tik uz granicu sa Jordanom.

 4. Miraš says:

  Štagod da se ovde u Siriji sada preduzme, ako amerikancima koji odlaze to ne bude odgovaralo tamo severozapadno i udaljeno od Sirije ali blizu Rusije - Porošenku i već prisutnim Britancima narediće da naprave nove teške provokacije. Ukrajinu dobro pritegnuti na sve radarske i nišanske sprave, Turske vlasti su već najavile da će se konsultovati sa Rusijom u vezi preuzimanja teritorija istočno od Eufrata, a na sred juga Sirije opet treba poseban oprez. Posebno još i snage SAA treba da budu oprezne u pogledu ISIS napada u ranije oslobodjenom zapadnom delu pokrajine Deir ez Zor.

  • Deda Micko says:

   Gde si Vacmane sada, vuna Kićo, prpa Mićko. Šojgu, gađaj ga kad se najmanje nada, ne može da shvati drugačije.

 5. Slobodanka says:

  Porošanko nastoji da ljukavo i podlo podvali: ratno stanje ukinuto je u Ukrajini a ovamo na istoku Ukrajine ukrajinske snage upravo su preuzele celokupnu "sivu zonu". "Siva zona" je dogovorena minskim sporazumom, to je prazan prostor na liniji razgraničenja. Ranije ukrajinske snage, isto na krmast način, zaposele su deo sive zone, a sada su zaposele celu sivu zonu. To znači da kijevske vlasti spremaju totalni udar na Donbas. Porošenko je totalni ludak - onaj nezalečivi i neizlečivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *