SUKOBI U DONJECKU: Troje poginulo, vlast u Kijevu traži NATO intervenciju kao na Kosovu

SUKOBI U DONJECKU: Troje poginulo, vlast u Kijevu traži NATO intervenciju kao na Kosovu

14 marta 2014

Donetsk Ukraine protest 6252Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je da su privedene četiri osobe zbog sumnje da stoje iza sukoba proruskih i proukrajinskih pristalica u Donjecku u kojima je poginula najmanje jedna osoba, a prema nekim izveštajima, moguće i tri.

Kako je juče izvestila agencija AFP, jedna osoba je poginula, a 16 povređeno u sukobima koji su izbili tokom održavanja istovremenih mitinga u Donjecku, na istoku Ukrajine.

Ukrajinska agencija Unian, međutim, javlja da je poginulo troje, 50 povređeno, a na desetine uhapšeno.

Pozivajući se nazdravstvene službe, agencija AFP je prenela da je žrtva 22-godišnji mladić koji je izboden na smrt i da je u pitanju učesnik mitinga na kom su se okupile pristalice Kijeva.

Rojters javlja da je povređeno 29 ljudi, od kojih je četvoro zadržano u bolnici.

Sukobi su izbili kada su proruski demonstranti, kojih je bilo oko 2.000, probili policijski kordon koji je okružio učesnike mitinga koji se zalažu za integritet Ukrajine, njih oko 1.000.

Kako je prenela Raša tudej, tokom sukoba korišćene su i dimne bombe.

Agencija Rojters je navela da se nekoliko stotina ljudi, koji su uzvikivali parole podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, sukobili sa grupom osoba koje su osuđivale Moskvu.

U Donjecku je protekle sedmice održano više većih protesta tokom kojih su izbijale tuče.

NATO DA INTERVENIŠE

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao „masakr“.
„Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu“, rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.
Džamilev je pozvao krimske Tatare da bojkotuju referendum u nedelju o ujedinjenju Krima sa Rusijom.
U sedištu NATO u Briselu će danas biti održan vanredan sastanak Partnerstva za mir na koji je pozvana i Rusija, javila je sinoć agencija Rojters.
Sastanak ambasadora 28 članica NATO i 22 članice Partnerstva za mir sazvan je radi razmene mišljenja o situaciji u Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *