Уколико Русија буде нападнута нуклеарним оружјем ОДГОВОР ЋЕ БИТИ ЗАСТРАШУЈУЋИ

Ukoliko Rusija bude napadnuta nuklearnim oružjem ODGOVOR ĆE BITI ZASTRAŠUJUĆI

26 avgusta 2018

Otkako je 1945. godine svet prvi put video kako dejstvuje nuklearno oružje, lideri mnogih država su počeli da prave detaljne planove dejstvovanja zemlje u slučaju nuklearnog napada.

Plan su napravili i Rusi. Na osnovu slobodnih izvora, saopštenja u medijima i zvaničnih dokumenata rekonstruisali smo prvih trideset minuta tog plana.18:00

Tokom Hladnog rata glavni nuklearni protivnik Rusije bile su SAD. Čak i danas, kada je opasna nuklearna konfrontacija ostala u prošlosti, teoretičari zavere procenjuju da eventualni nuklearni napad na Rusiju može biti izvršen u 18:00. Tada je u Americi jutro, a u Moskvi se bliži veče i većina stanovnika kroz saobraćajnu gužvu pokušava da se vrati kući.

18:01

Odmah posle lansiranja nuklearne rakete ruski sistem za rano otkrivanje nuklearnog napada šalje signal komandnom centru protivraketne odbrane. Složeni sistem radara i satelita saopštava vojnoj komandi mesto odakle je lansirana raketa, njenu brzinu i putanju. Ujedno procenjuje i vreme za koje bi trebalo da stigne na cilj.

18:02

Ako vojni izvori potvrde da je Rusija zaista izložena napadu interkontinentalne balističke rakete, vlast i narod imaju na raspolaganju samo 30 minuta da se pripreme za nuklearni udar, i to ako je raketa lansirana sa američkog kontinenta. Ukoliko je lansirana sa podmornice u vodama Severnog ledenog okeana, onda imaju daleko manje vremena. Suvišno je i govoriti da bi u slučaju nezamislivo strašnog nuklearnog terorizma to vreme iznosilo svega nekoliko sekundi.

18:05

U ovo vreme vojska verovatno već počinje sa evakuacijom predsednika i drugih visokih funkcionera na bezbedno mesto.

Tačna lokacija tog mesta je državna tajna, ali mi znamo da predsednik ima na raspolaganju nekoliko puteva za evakuaciju.

Javnost je u tom pogledu najbolje upoznata sa avionom koji se zove „Sudnji dan“. U pitanju je model Tu-214SR koji je po funkciji sličan predsedničkom avionu. Cilj je da se vrhovni komandant skloni što dalje od opasnih položaja i da ima stabilnu vezu sa oružanim snagama.

Kako se navodi, Kremlj ima na raspolaganju tri aviona tipa „Sudnji dan“. Oni koštaju ukupno 130 miliona evra.

18:10

U ovom trenutku predsednik već može doneti odluku da uključi famozni „Perimetr“. U pitanju je potpuno automatizovani sistem za upravljanje masivnim nuklearnim udarom, poznat pod nazivom „Mrtva ruka“ zbog svoje jezive uloge. Naime, taj sistem je zadužen da obezbedi uzvratni nuklearni napad čak i u slučaju da je rukovodstvo države izgubilo kontrolu i ne može da izda komandu, ili niko nije ostao živ da bi naredio uzvratni nuklearni napad.

18:11

Sistem „Perimetr“ obavlja složeni proces monitoringa seizmičke aktivnosti, radijacije i atmosferskog pritiska, na osnovu čega se detektuju nuklearne eksplozije na teritoriji Rusije. On takođe počinje da prati intenzitet vojne komunikacije kao signal visoke borbene gotovosti koja će neizbežno uslediti posle nuklearnog napada.

18:12

Vlada će verovatno biti evakuisana zajedno sa predsednikom. Rusija, kao i SAD (gde je kontinuitet vlasti obezbeđen unapred definisanim scenarijem), ima definisano pravilo preuzimanja vrhovne vlasti u zemlji ukoliko vršilac dužnosti predsednika nije u mogućnosti da tu dužnost izvršava.

Premijer Rusije je prvi čovek koji zauzima mesto predsednika i on će verovatno biti evakuisan zajedno sa ostalim ministrima i drugim civilnim i vojnim funkcionerima koji su ovlašćeni da upravljaju zemljom u vanrednoj situaciji.

Lokacija tih skloništa je državna tajna. Dobro se zna, međutim, da u Moskvi ima puno raznih skloništa, od kojih su mnoga napravljena za vreme Josifa Staljina.

Pojedina među njima, kao „Bunker-42“ na stanici metroa „Taganska“, nisu aktuelna i sada služe kao znamenitosti za turiste i ljubitelje podzemnih tunela i prostorija. Ali mnoga druga skloništa su ostala netaknuta.

Tajanstveni projekat pod šifrom D-6, poznatiji kao „Metro-2“, podgreva glasine o tajnim putevima evakuacije visokih državnih funkcionera.

18:15

Civilno stanovništvo takođe treba da bude blagovremeno obavešteno o napadu. Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije zaduženo je za logistiku u slučaju nuklearnog napada.

U toj situaciji ovo ministarstvo pomaže u evakuaciji stanovništva iz velikih gradova u sela, ali ta strategija zahteva prethodnu pripremu i ne može biti realizovana za kratko vreme. Mnogo je opravdaniji plan ministarstva vezan za korišćenje masovnih atomskih skloništa.

Moskovski metro je možda najbolji primer takve strukture. On je ukopan dovoljno duboko da bi obezbedio zaštitu od nuklearne eksplozije, a mnoge stanice imaju zaštitna hermetična vrata i filtere za vazduh.

Vlada je pripremila specijalan plan koji je odobrilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gde se definiše limit masovnog ulaska naroda u metro u slučaju vanredne situacije (uključujući i nuklearni napad na Rusiju).

– Predviđeno vreme za koje građani treba da popune stanice i tunele posle signala civilne zaštite treba da iznosi 10 minuta – navodi se u ovom dokumentu. U pojedinim slučajevima to vreme može iznositi 15 minuta.

Naravno, javnost će verovatno biti blagovremeno obaveštena o nuklearnom napadu na zemlju, tako da svi mogu iskoristiti tih dragocenih 15 minuta. Pa ipak, državni normativi omogućavaju masovno skrivanje u skloništa čak i za kraće vreme.

18:30

U ovo vreme i predsednik, i vlada, i vojni vrh zemlje, kao i obični građani, treba da budu spremni za napad i skriveni u vazduhu, u skloništima ili u metrou.

Preživeli će zatim morati da se orijentišu u svetu koji niko nikada nije video.

(Blic)

KOMENTARI2 komentara

  1. Roy says:

    Cionisticka laz i zastrasivanje lakovjernih budala. Nuklearno oruzje ne postoji. Sve te bombe i rakete su punjene klasicnim eksplozivom. Hirosimu su stukli tepihom napalma.Grad je zapaljen. Treci dan nakon toga na Hirosimi je uspostsvljen saobracaj i otvorene su prodavnice koje nisu stradale u pozaru. Isto i Nagasaki. U svijet je pustena prica o opasnoj bombi koja rusi gradove. Ko je to onda mogao provjeriti? Nuklearna eksplozija je moguca samo u reaktoru, ali nije nista jaca od eksplozije klasicnog eksploziva. U selima oko Cernobila i danas zive ljudi koji su zdravi i nemaju nikakve bolesti. Lazu vas i strase nuklearnim oruzjem vec 71 godinu.

  2. M says:

    Napad suvremenim hipersoničnim raketama s granica napadnute države,traje 2-3 minute !!!Za to vrijeme je današnje rakete koje su tako napadnute, nemoguće osposobiti za lansiranje-protuudar!Niti je moguće izvršiti zaštitu ili evakuaciju tako napadnutih ciljeva!Tako da sve ovo ne vrijedi u napadnutoj državi,tj.može biti obješeno mački za rep,da vuče to uokolo!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *