Ukradeno 80.000 tona kukuruza i pšenice ili 20 miliona evra

Ukradeno 80.000 tona kukuruza i pšenice ili 20 miliona evra

12 jula 2013

kukuruz_620x0637611401Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević izjavio je da se kontrolom skladišta, gde se drži roba iz robnih rezervi, došlo do podataka da nedostaje oko 80.000 tona kukuruza i pšenice, odnosno izraženo u novcu, oko 20 miliona evra.

Osim toga, u još 26 silosa mora se ponoviti kontrola, jer su se za vreme same kontrole, što je indikativno i čudno, „dugo događale transakcije sa robom“, tako da će i to biti ispitano, rekao je Knežević, gostujući na TV Pink.

Odlučeno je da se sva dokumentacija preda nadležnim organima, pre svaga MUP-u, koji na tome rade i svi koji su se ogressili o zakon i o drzzavu biće strogo sankcionisani, najavio je Knežević, ističući da je izvršena kontrola, koja inače, prethodno nije 10 godina obavljana.

Knežević je naveo da cenu pšenice uvek određuje tržište, a da je otežavajuća okolnost ove godine da je ta žitarica u celom svetu izuzetno rodila, pa cene na berzama padaju.

Knežević je istakao da je cena pšenice na berzi na Novom Sadu bila 17,5 dinara, a da je sada pala na 16,3 dinara.Ministar je rekao da je odlučeno da ove godine bude kupljeno između 60.000 i 100.000 tona pšenice i da se došlo do kalkulacije da „cena bude oko 18,5 dinara plus PDV, što znači da će cena pšenice biti negde preko 20 dinara“.

On je objasnio da će po toj ceni država, odnosno Direkcija za robne rezerve otkupljivati određene količine pšenice od domaćih poljoprivrednika i najavio da će taj otkup ubrzo početi. Knežević je rekao da je će Srbija imati dovoljno soje, šećerne repe, suncokreta i kukuruza, jer se i tih kultura očekuje rekordan rod.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *