UKRAJINA BI PROPALA I BEZ RATA – Evo zašto

UKRAJINA BI PROPALA I BEZ RATA – Evo zašto

11 novembra 2014

ukrajina-tuga-650x432Ukrajinci žive bedno ne zbog toga što je zemlja od početka bila siromašna ili zbog Rusije i krize u Donbasu, već zato što je mnogo njenog blaga ukradeno i prisvojeno – ocenjuje „Noje Ciriher cajtung“.

Ukrajina je sama prokockala dobre mogućnosti. Mnogi za današnju krizu optužuju Rusiju, međutim, ozbiljne greške načinjene su mnogo ranije.

Posle raspada SSSR-a, bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj i Ukrajini bio je otprilike jednak – nije bio veći od 1.600 dolara.

Međutim, danas, prema procenama Svetske banke, bruto-domaći proizvod po glavi stanovnika u Poljskoj iznosi 13.400 dolara, dok u Ukrajini on nije premašio 3.900 dolara!

Ukrajina je imala sve uslove da postane ekonomski razvijena: velike zalihe energenata – ugalj, prirodni gas, kao i uransku rudu.

Osim toga, ta država ima unutrašnje tržište koje je dovoljno da ne zavisi mnogo od uvoza, ističe švajcarski list.

Postavlja se pitanje, šta nije bilo kako treba?

Primera radi, cena gasa od 50 dolara za 1.000 kubika sve do 2004. godine – činila je zemlju neprivlačnom za investicije u energetski segment.

Da li će Ukrajina imati drugu priliku?

Zbog lošeg stanja mreže za snabdevanje toplotom, oko devet odsto gasa je odlazilo u vazduh!

Da je Ukrajina u toku nekoliko godina povećavala efikasnost u gasnoj sferi i energetsku diverzifikaciju, zemlja bi danas očekivala zimu sa mnogo manjom zabrinutošću.

Međutim, ono što odgovara interesima građana i što bi moglo da vodi ekonomskom rastu Ukrajine, kosi se sa „korporativnim interesima“ vladajućih klanova.

Zuči paradiksalno, ali Ukrajinci su milijarderu Petru Porošenku dali priliku da izvede zemlju iz krize. Ukoliko to ne uspe – druge šanse za Ukrajinu možda neće biti – zaključuje list.

KOMENTARI2 komentara

  1. Sale says:

    Kad je stigla demokratija,stigao je i pakao!

  2. Rade Bukarar says:

    dobili demokratiju ostali gladni goli i bosi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *