УКРАЈИНА ДОБИЈА 47. пакет војне помоћи, али ни он неће преокренути ток рата

UKRAJINA DOBIJA 47. paket vojne pomoći, ali ni on neće preokrenuti tok rata

23 septembra 2023

AMERIČKI predsednik Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 325 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

To je već 47-mi paket vojne pomoći Kijevu, a uključuje novu količinu PVO-projektila, kasetnu municiju, artiljerijsko i protivtenkovsko oružje.Kijev će dobiti rakete AIM-9M, koje mogu da koriste protivvazdušni sistemi NASAMS; protivvazdušne raketne sisteme kratkog dometa Avenger; municiju za višecevne raketne sisteme HIMARS; granate od 155 mm, uključujući kasetne; granate od 105 mm; prenosne protivtenkovske raketne sisteme TOW, Jawelin i bacače granata AT-4.

Takođe, u Ukrajinu će stići mitraljezi za borbu protiv bespilotnih letelica, 59 lakih taktičkih vozila i preko tri miliona metaka za streljačko oružje.

Bajden je obećao da će prvi tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini već sledeće nedelje. Odmah „više od 10“, iako je ranije obećao 31.

U paketu nema raketa dugog dometa ATACMS, na koje su Zelenski i njegovi generali računali.

Moskovski vojni ekspert Ilja Kramnjik smatra da ni ovaj paket vojne pomoći neće moći da obezbedi uspeh Oružanim snagama Ukrajine. Posebno ukazuje da u paketu nema artiljerijskih sistema, ni inženjerijske opreme koja bi mogla da pravi prolaze u minskim poljima.

„Možemo zaključiti da se NATO već pomirio sa idejom da je ukrajinska kontraofanziva bez perspektive, a u Vašingtonu očigledno još nisu odlučili šta dalje“.

Kramnjik povodom dolaska u Ukrajina Abramsa ukazuje:

„Svima je savršeno jasno da u bitkama kakve se vode u Ukrajini, određenu ulogu mogu igrati stotine tenkova, a desetak – čak ni svih trideset odjednom – neće ništa promeniti. Abramsi se suštinski ne razlikuju od onoga što je Ukrajini već isporučeno. Njih, kao i svaki drugi tenk, mogu uništiti protivtenkovskom raketom, a mogu eksplodirati na protivtenkovskoj mini. U Ukrajini još nema tenkovskih duela. Tamo se bore vojske, a ne tenkovi sa tenkovima. Jedina prednost za ukrajinske posade je veća verovatnoća da će u Abramsu nakon pogotka preživeti. U tim tenkovima su potpuno razdvojene posada i depo za granate“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *