Ukrajina dobila novu vladu

Ukrajina dobila novu vladu

27 februara 2014

Artists paints on the anti-government protesters barricade at the site where clashes with riot police had occurred in KievUkrajinski parlament usvojio je predlog da novi premijer bude bivši ministar ekonomije Arsenij Jacenjuk. Za to vreme situacija na Krimu se komplikuje.

Za Jacenjuka je glasao 371 poslanik Rade, od ukupno 417. Lider partije Otadžbina je nakon izbora za premijera kazao da ne namerava da se kandiduje na predstojećim izborima, koji su raspisani za 25. maj nakon što je parlament razvlastio Viktora Janukoviča.

U ukrajinskom parlamentu danas je takođe formirana i koalicija Evropski izbor, koja će se sastojati od 250 poslanika, uglavnom opozicionih partija. Međutim, to im neće biti dovoljno za apsolutnu većinu, za koju je potrebno 300 poslanika.

Bivša vladajuća partija, Partija regiona, istovremeno je najavila da će oformiti opozicioni blok.

U govoru pred poslanicima, nakon što je izabran za premijera, Jacenjuk je najavio proevropski kurs nove vlade i apelovao na Rusiju da sarađuje u vezi sa izručenjem svrgnutog predsednika Janukoviča, kome je Rusija uvažila molbu da mu pruži zaštitu. Jacenjuk je rekao i da će vlada morati da preduzme nepopularne mere kako bi izvukla zemlju iz ekonomske krize.

„Javni računi su prazni, sve je pokradeno. Ne obećavam poboljšanje ni danas, ni sutra. Naš glavni cilj je stabilizacija situacije. Javni dug je sada 75 milijardi dolara. Kada je Janukovič došao na vlast 2010, dug je bio upola manji“, kazao je on.

U Ukrajini je siromaštvo sve veće, dok je sve manje investicija, rekao je novi premijer i najavio: „Nemamo drugog rešenja nego da preduzmemo nepopularne mere, uključujući smanjivanje socijalne pomoći i subvencija, i budžetskih troškova“.

„Integritet zemlje je u opasnosti, na Krimu ima separatističkog delovanja… Kažem Rusima: ‘Ne suprostavljajte nam se, mi smo prijatelji i partneri’ „, kazao je Jatsenjuk osvrćući se na situaciju u toj autonomnoj proruskoj oblasti. „Krim je bio i uvek će biti deo Ukrajine“, rekao je još novi premijer.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *