УКРАЈИНА И МОЛДАВИЈА ЦВЕТАЈУ У БЛАГОСТАЊУ – ПРЕ СРБИЈЕ УЛАЗЕ У ЕУ

UKRAJINA I MOLDAVIJA CVETAJU U BLAGOSTANJU – PRE SRBIJE ULAZE U EU

26 juna 2024

UKRAJINA i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom, dok je Zapadni Balkan i ovoga puta, uprkos brojnim obećanjima, skrajnut sa koloseka i ostavljen u briselskoj čekaonici.

Ovo je poruka koja je juče došla sa sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, kojem su prisustvovali i ministri iz našeg regiona, među kojima i prvi čovek srpske diplomatije Marko Đurić.– Očekujemo s nestrpljenjem prvu Međuvladinu konferenciju, koja će predstavljati početak pregovaračkog procesa – poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, naglasivši da na ovaj način kreće ostvarivanje evropskog sna njegove zemlje.

Taj san postao je java pre zore iz političkih razloga, odnosno zbog sukoba Ukrajine sa Rusijom, pa je ubrzan put ka EU još jedna od usluga saveznika Kijevu. Iako Kijevu i Kišinjevu na papiru predstoji čitav niz formalnih administrativnih uslova koje treba da ispune, ovaj čin predstavlja ekspresni nastavak procesa integracija država koje su tu mogućnost dobile od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba.

Krajem prošle nedelje prethodno je utvrđen pregovarački okvir, uz saglasnost da su ispunjeni preduslovi za započinjanje pristupnog procesa. A danas će najpre biti organizovana konferencija sa Ukrajinom, a potom i sa Moldavijom.

Do međuvladinih konferencija dolazi na kraju belgijskog predsedavanja, posle čega šestomesečno vođstvo Unije preuzima Mađarska. Šefovi država ili vlada EU su se saglasili o početku pregovora sredinom decembra prošle godine, ali je zvanična Budimpešta izrazila rezerve, smatrajući da Ukrajina i Moldavija još nisu spremne za taj proces. U međuvremenu, Evropska komisija je početkom juna zaključila da su ispunjeni svi uslovi za zvanični početak pregovaranja. Pred dvema zemljama je veliki posao, a akcenat je stavljen na borbu protiv korupcije i uticaja oligarha. Mađarska je takođe zahtevala i bolje poštovanje nacionalnih manjina, imajući u vidu da u Ukrajini živi dosta Mađara.

Iako EU želi da Ukrajinu, Moldaviju, ali i Gruziju na ovaj način „odvoji od Rusije“, mnogobrojne su prepreke za unutrašnje evropsko tržište potencijalnim prijemom pre svega Ukrajine koja ima preko 40 miliona stanovnika i veliki je izvoznik poljoprivrednih proizvoda po niskim cenama.Iako potezi Brisela govore drugačije, ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da bi Zapadni Balkan trebalo da se pridruži Evropskoj uniji pre Ukrajine. Tajani je u Luksemburgu, na sastanku ministara spoljnih poslova EU, odgovarajući na pitanje oko Ukrajine i njenog zvaničnog početka pregovora sa EU, rekao da je Unija spremna da podrži tu zemlju u svakom sektoru, uključujući u borbi protiv korupcije:

– Pre Ukrajine, ima mnogo zemalja Zapadnog Balkana. Moramo da idemo dalje i nadam se punopravnom članstvu za zemlje ZB pre 2030. godine, a onda treba da radimo sa Ukrajinom i Moldavijom.

Upitan – znači li to da misli da Zapadni Balkan treba da ima prednost u odnosu na Ukrajinu, Tajani je odgovorio:

– Naravno. Oni su dugogodišnji kandidati. Mislim da smo blizu zaključivanja procesa, a i oni su počeli ranije evropske integracije. Istovremeno, moramo da radimo sa Ukrajinom, ali smatram da nam treba vremena.

KOMENTARI21 komentara

 1. persida says:

  Hoće li "Vućko" ovo preživeti?

  • Duca says:

   Sve on preživi... bar da se rečeno ostvari, da bude neke koristi. Već sutra očekujem komentar vućka da smo u stvari još bliži sada nego pre te izjave, hvala bogu te nismo. Uostalom čeka nas (pre toga) formalno otcepljenje kosova, potpuni gubitak svake suverenosti republike srpske, autonomija ili federalizacija (ili otcepljenje) vojvodine i sandžeka i sve to će biti naše pobede kao i ona u un. Ako bude i nešto rata u toku toga to će biti samo za zamazivanje očiju, onda malo sankcija ako nastavimo da se batrgamo,... uglavnom ništa novo ni neočekivano.

   • Rostand says:

    Rajko Vasić je sasvim tačno okarakterisao Vučića,naime on nije predsjednik već instalacija čija je jedina dužnost da se beskrajno obraća javnosti i laprda besmislice,dok iza scene izvršava sve naloge svojih zapadnih šefova.Pri tome se dobro pazi da mu pri svakom bezbrojnom gostovanju po raznoraznim televizijama ne smije naći niko od opozicionih političara ili novinara da mu postavi i jedno jedino provokativno pitanje,jer bi se ekspresno otkrilo da je car gol golcat.

  • VRSK says:

   Ne sekiraj se već sutra će da maše zastavom a Vulin i Dačić će da tapšu dok će Marko Djurić da padne u nesvest od sreće. A Brnabićka će da se krivi da bi što više ličila na muškarca. Verovatno će i Milica izdajnica da u nekoj emisiji kod Vučićevića ili Marića sa sve Bokanom i kapetanom Draganom da liže hemoroide Šešelja.

   • ostrogorski says:

    Vućko će od sreće da, umesto parizer, pojede orla sa zastave, onako nepečenog i sa sve perjem a ondak skine onu crnu dvoglavu čavku sa Kurtijevog barjaka i počasti Srbiju.

 2. Baćo says:

  EU je proglasila Srpski narod kao genocidnim a Srbija i dalje srlja u EU.

  • Duca says:

   Ko će nam drugi dati "moj dizel je prešo samo 200.000 (po cajgeru) i troši 4 litre"? A to je prosečnom srbinu najvažnije...

 3. Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

  "... prvi čovek srpske diplomatije Marko Đurić"! Ko nas je kleo nije dangubio...

  • Duca says:

   a ide mu, samo tako...

 4. Pendrek says:

  Drago mi je da Srbija jos dugo nece biti clan EU. To su dobre vesti a ostatak UA i MD neka im srecan put ka EU. Mi sa Sv.Savom nikada necemo uci u EU. Amin, Boze pomozi.

 5. Pravda says:

  Srbiji medju tim degenericima nije mesto, eU se raspada, smrad se oseti nadaleko, neka ga stigne kosovska kletva ko je za ulazak u eU rupetinu.

 6. da da says:

  Niko više ne ulazi u EU zatvoreno za sva vremena.Još je ukrajina imala neke šanse jer su predali milione hektara lopovima,ali hektari se vraćaju mami Rusiji po ubrzanoj proceduri,tako da ništa od toga.

 7. Nikola says:

  Politički potez, kao sa Rumunijom i Bugarskom. Te zemlje još ni sada, posle toliko godina EU, nisu ispred Srbije?

  • Kostakos says:

   BG i RO su ispunili najveci uslov. Bili Adolfov saveznik. Vidi kartu. Od baltika do crnog mora.

   • NikolaVeliki says:

    Apsolutno tačno. Odličan komentar

   • Pravda says:

    I time potpisali sopstveni nestanak.

 8. Beli Orao says:

  Hahahaaaa, što mi je drago da vas neće u EU, nikad vas ne primila da Bog da !

 9. XXX says:

  Ima jednostavan kriterijum: Srbija ne treba da uđe u nijedan savez kome pripada Hrvatska. Ne bi trebalo ni Crna Gora, ali ona danas ne postoji-samo monteprkno.

  • Pravda says:

   Gde ustase udju raspad je neminovan tako da ce i nato pedder udruga a i eUrupetina vrlo brzo nestati.

 10. Luka says:

  Izraz "Zapadni Balkan " je fantastiččno i manipulativno veoma upotrebljiv. Kada dođe vreme zs prijem Crne Gore ( kao najizgledniji korak jer su iz EU svojevremeno izjavljivali da je " MNE njihov največi geopolitički diplomatski uspeh u smislu " razruživanja " od Srbije radi budućeg " udruživanja " -pa naravno naravno EU ) reči če se svim ostalim "Zapadnim Balkancima " " Pa eto vidite primljen je jedan vaš predstavnik tj MNE -CG ali taj proces je vrlo postepen ..." Crna Gora i vas predstavlja i zato budite dobri i strpljivi Naravno od ostalih "Zapadnih Balkanaca " se očekuje da se CG pridruzži " nekim redom "(?) kao S. Makedonija i Albanija npr.".BiH i Srbija će biti poslednje na redu ali gle " Zaapadno balkanskih " čuda - šta bi se moglo desiti u međuvremenu i sa samom EU kod činjenice da su je glatkpo napustili Britinci ? Dakle mi "Zapadni Balkanci " imamo svoje uspešne i odabrane projektovane "predstavnike " . Prema tome ne možemo da budemo nezadovoljni,,,Ima ko nas predvodi , zastupa i predstavlja u ovako zamišljenoj "porodici država " Naše je samo da zaboravimo gde smo geografski i istorijski .O svemnu ostalom misliće naši ( "zapadnobalkanski )" uspešniji predstavnici "u vidu i u liku navedenih ( i ex Yu država +Albanije ) Evo g. Lajčak još uvek novonajavljeno počinje (?) da prakztikuje zacrtanu diplomatiju na od njega demonstrirani načim da " tiha voda breg roni " . Sve ukazuje na to da če se rezultati njegovog delovanja pojaviti kao još nedosegnuti ciljevi pa njegovo ponovno aktiviranje verovatno sluti na to da će se njegovi napori iste vrste i kvaliteta u budućnosti nastaviti. Gde smo tu mi "ostali Zapadni Balkanci "(?) možda bi trebali da proverimo uvidom u geografsku kartu koja taj kompletan nametnuti i izmišljeni pojam direktno demantuje , Ili je to možda ona priča o "umiljatom kučnom ljubimcu " koji na specifičan ( vlažan i "prskajući " ) način obeležava drveće i žbunje ( kao " svoju teritoriju " )Samo što kao takav ne ume da izgovori reči "Zapadni Balkan " ali smo zato sa njim dobro navlaženi baš kao i tp žbunje i drveće, Treba da budemol srećni što nas " umiljati ljubimac " tretira kao svoju teritoriju pa je tako ( kao Zapadni Balkan ) "- " krsti " i obeležava posle i u toku nestanka ( bilo kog )jugoslovenskog državnog okvira. Taj termin je orvelijanskog karaktera jer se želi nazvati tako i ono što se geografijom , istorijom i i običnim zdravim razumom opire u njegovoj sada već uobičajenoj i širokoj upotrebi . Taj termin je duboko neitinit ( osim u delu drćava sa ex Yu orostora u kojima je stvaarno i oduvek i primenljiv .Srbija nikako ne može da bude na "Zapadnom Balkanu " kada je smeštena na centralnom Balkanu.Naravno ne samo ona ,

  • da da says:

   Da EU nije videla 350 hiljada Srba na litijama u jednom danu,a stanovnika 550 hiljada,krvatski montenegro bi ušao u EU,ali znaju da su Srbi apsolutna većina.Boje se te činjenice,jer neko je i ostao kući,neko je na poslu bio taj dan,Srba u Crnoj Gori ima 80% zato krvati na vlasti i američka ambasada su zadovoljni sa ovim što imaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *