УКРАЈИНА И МОЛДАВИЈА ЦВЕТАЈУ У БЛАГОСТАЊУ – ПРЕ СРБИЈЕ УЛАЗЕ У ЕУ

УКРАЈИНА И МОЛДАВИЈА ЦВЕТАЈУ У БЛАГОСТАЊУ – ПРЕ СРБИЈЕ УЛАЗЕ У ЕУ

26 јуна 2024

УКРАЈИНА и Молдавија, по убрзаној процедури и прескачући уобичајени возни ред, данас почињу приступне преговоре са Европском унијом, док је Западни Балкан и овога пута, упркос бројним обећањима, скрајнут са колосека и остављен у бриселској чекаоници.

Ово је порука која је јуче дошла са састанка шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Луксембургу, којем су присуствовали и министри из нашег региона, међу којима и први човек српске дипломатије Марко Ђурић.– Очекујемо с нестрпљењем прву Међувладину конференцију, која ће представљати почетак преговарачког процеса – поручио је украјински председник Владимир Зеленски, нагласивши да на овај начин креће остваривање европског сна његове земље.

Тај сан постао је јава пре зоре из политичких разлога, односно због сукоба Украјине са Русијом, па је убрзан пут ка ЕУ још једна од услуга савезника Кијеву. Иако Кијеву и Кишињеву на папиру предстоји читав низ формалних административних услова које треба да испуне, овај чин представља експресни наставак процеса интеграција држава које су ту могућност добиле од избијања руско-украјинског сукоба.

Крајем прошле недеље претходно је утврђен преговарачки оквир, уз сагласност да су испуњени предуслови за започињање приступног процеса. А данас ће најпре бити организована конференција са Украјином, а потом и са Молдавијом.

До међувладиних конференција долази на крају белгијског председавања, после чега шестомесечно вођство Уније преузима Мађарска. Шефови држава или влада ЕУ су се сагласили о почетку преговора средином децембра прошле године, али је званична Будимпешта изразила резерве, сматрајући да Украјина и Молдавија још нису спремне за тај процес. У међувремену, Европска комисија је почетком јуна закључила да су испуњени сви услови за званични почетак преговарања. Пред двема земљама је велики посао, а акценат је стављен на борбу против корупције и утицаја олигарха. Мађарска је такође захтевала и боље поштовање националних мањина, имајући у виду да у Украјини живи доста Мађара.

Иако ЕУ жели да Украјину, Молдавију, али и Грузију на овај начин „одвоји од Русије“, многобројне су препреке за унутрашње европско тржиште потенцијалним пријемом пре свега Украјине која има преко 40 милиона становника и велики је извозник пољопривредних производа по ниским ценама.Иако потези Брисела говоре другачије, министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је да би Западни Балкан требало да се придружи Европској унији пре Украјине. Тајани је у Луксембургу, на састанку министара спољних послова ЕУ, одговарајући на питање око Украјине и њеног званичног почетка преговора са ЕУ, рекао да је Унија спремна да подржи ту земљу у сваком сектору, укључујући у борби против корупције:

– Пре Украјине, има много земаља Западног Балкана. Морамо да идемо даље и надам се пуноправном чланству за земље ЗБ пре 2030. године, а онда треба да радимо са Украјином и Молдавијом.

Упитан – значи ли то да мисли да Западни Балкан треба да има предност у односу на Украјину, Тајани је одговорио:

– Наравно. Они су дугогодишњи кандидати. Мислим да смо близу закључивања процеса, а и они су почели раније европске интеграције. Истовремено, морамо да радимо са Украјином, али сматрам да нам треба времена.

KOMENTARI21 коментара

 1. persida says:

  Хоће ли "Вућко" ово преживети?

  • Duca says:

   Sve on preživi... bar da se rečeno ostvari, da bude neke koristi. Već sutra očekujem komentar vućka da smo u stvari još bliži sada nego pre te izjave, hvala bogu te nismo. Uostalom čeka nas (pre toga) formalno otcepljenje kosova, potpuni gubitak svake suverenosti republike srpske, autonomija ili federalizacija (ili otcepljenje) vojvodine i sandžeka i sve to će biti naše pobede kao i ona u un. Ako bude i nešto rata u toku toga to će biti samo za zamazivanje očiju, onda malo sankcija ako nastavimo da se batrgamo,... uglavnom ništa novo ni neočekivano.

   • Rostand says:

    Rajko Vasić je sasvim tačno okarakterisao Vučića,naime on nije predsjednik već instalacija čija je jedina dužnost da se beskrajno obraća javnosti i laprda besmislice,dok iza scene izvršava sve naloge svojih zapadnih šefova.Pri tome se dobro pazi da mu pri svakom bezbrojnom gostovanju po raznoraznim televizijama ne smije naći niko od opozicionih političara ili novinara da mu postavi i jedno jedino provokativno pitanje,jer bi se ekspresno otkrilo da je car gol golcat.

  • VRSK says:

   Ne sekiraj se već sutra će da maše zastavom a Vulin i Dačić će da tapšu dok će Marko Djurić da padne u nesvest od sreće. A Brnabićka će da se krivi da bi što više ličila na muškarca. Verovatno će i Milica izdajnica da u nekoj emisiji kod Vučićevića ili Marića sa sve Bokanom i kapetanom Draganom da liže hemoroide Šešelja.

   • острогорски says:

    Вућко ће од среће да, уместо паризер, поједе орла са заставе, онако непеченог и са све перјем а ондак скине ону црну двоглаву чавку са Куртијевог барјака и почасти Србију.

 2. Baćo says:

  ЕУ је прогласила Српски народ као геноцидним а Србија и даље срља у ЕУ.

  • Duca says:

   Ko će nam drugi dati "moj dizel je prešo samo 200.000 (po cajgeru) i troši 4 litre"? A to je prosečnom srbinu najvažnije...

 3. Један тамо, не знаш га ти... says:

  "... први човек српске дипломатије Марко Ђурић"! Ко нас је клео није дангубио...

 4. Pendrek says:

  Drago mi je da Srbija jos dugo nece biti clan EU. To su dobre vesti a ostatak UA i MD neka im srecan put ka EU. Mi sa Sv.Savom nikada necemo uci u EU. Amin, Boze pomozi.

 5. Pravda says:

  Srbiji medju tim degenericima nije mesto, eU se raspada, smrad se oseti nadaleko, neka ga stigne kosovska kletva ko je za ulazak u eU rupetinu.

 6. da da says:

  Niko više ne ulazi u EU zatvoreno za sva vremena.Još je ukrajina imala neke šanse jer su predali milione hektara lopovima,ali hektari se vraćaju mami Rusiji po ubrzanoj proceduri,tako da ništa od toga.

 7. Nikola says:

  Politički potez, kao sa Rumunijom i Bugarskom. Te zemlje još ni sada, posle toliko godina EU, nisu ispred Srbije?

  • Kostakos says:

   BG i RO su ispunili najveci uslov. Bili Adolfov saveznik. Vidi kartu. Od baltika do crnog mora.

   • NikolaVeliki says:

    Apsolutno tačno. Odličan komentar

   • Pravda says:

    I time potpisali sopstveni nestanak.

 8. Beli Orao says:

  Хахахаааа, што ми је драго да вас неће у ЕУ, никад вас не примила да Бог да !

 9. XXX says:

  Има једноставан критеријум: Србија не треба да уђе у ниједан савез коме припада Хрватска. Не би требало ни Црна Гора, али она данас не постоји-само монтепркно.

  • Pravda says:

   Gde ustase udju raspad je neminovan tako da ce i nato pedder udruga a i eUrupetina vrlo brzo nestati.

 10. Luka says:

  Izraz "Zapadni Balkan " je fantastiččno i manipulativno veoma upotrebljiv. Kada dođe vreme zs prijem Crne Gore ( kao najizgledniji korak jer su iz EU svojevremeno izjavljivali da je " MNE njihov največi geopolitički diplomatski uspeh u smislu " razruživanja " od Srbije radi budućeg " udruživanja " -pa naravno naravno EU ) reči če se svim ostalim "Zapadnim Balkancima " " Pa eto vidite primljen je jedan vaš predstavnik tj MNE -CG ali taj proces je vrlo postepen ..." Crna Gora i vas predstavlja i zato budite dobri i strpljivi Naravno od ostalih "Zapadnih Balkanaca " se očekuje da se CG pridruzži " nekim redom "(?) kao S. Makedonija i Albanija npr.".BiH i Srbija će biti poslednje na redu ali gle " Zaapadno balkanskih " čuda - šta bi se moglo desiti u međuvremenu i sa samom EU kod činjenice da su je glatkpo napustili Britinci ? Dakle mi "Zapadni Balkanci " imamo svoje uspešne i odabrane projektovane "predstavnike " . Prema tome ne možemo da budemo nezadovoljni,,,Ima ko nas predvodi , zastupa i predstavlja u ovako zamišljenoj "porodici država " Naše je samo da zaboravimo gde smo geografski i istorijski .O svemnu ostalom misliće naši ( "zapadnobalkanski )" uspešniji predstavnici "u vidu i u liku navedenih ( i ex Yu država +Albanije ) Evo g. Lajčak još uvek novonajavljeno počinje (?) da prakztikuje zacrtanu diplomatiju na od njega demonstrirani načim da " tiha voda breg roni " . Sve ukazuje na to da če se rezultati njegovog delovanja pojaviti kao još nedosegnuti ciljevi pa njegovo ponovno aktiviranje verovatno sluti na to da će se njegovi napori iste vrste i kvaliteta u budućnosti nastaviti. Gde smo tu mi "ostali Zapadni Balkanci "(?) možda bi trebali da proverimo uvidom u geografsku kartu koja taj kompletan nametnuti i izmišljeni pojam direktno demantuje , Ili je to možda ona priča o "umiljatom kučnom ljubimcu " koji na specifičan ( vlažan i "prskajući " ) način obeležava drveće i žbunje ( kao " svoju teritoriju " )Samo što kao takav ne ume da izgovori reči "Zapadni Balkan " ali smo zato sa njim dobro navlaženi baš kao i tp žbunje i drveće, Treba da budemol srećni što nas " umiljati ljubimac " tretira kao svoju teritoriju pa je tako ( kao Zapadni Balkan ) "- " krsti " i obeležava posle i u toku nestanka ( bilo kog )jugoslovenskog državnog okvira. Taj termin je orvelijanskog karaktera jer se želi nazvati tako i ono što se geografijom , istorijom i i običnim zdravim razumom opire u njegovoj sada već uobičajenoj i širokoj upotrebi . Taj termin je duboko neitinit ( osim u delu drćava sa ex Yu orostora u kojima je stvaarno i oduvek i primenljiv .Srbija nikako ne može da bude na "Zapadnom Balkanu " kada je smeštena na centralnom Balkanu.Naravno ne samo ona ,

  • da da says:

   Da EU nije videla 350 hiljada Srba na litijama u jednom danu,a stanovnika 550 hiljada,krvatski montenegro bi ušao u EU,ali znaju da su Srbi apsolutna većina.Boje se te činjenice,jer neko je i ostao kući,neko je na poslu bio taj dan,Srba u Crnoj Gori ima 80% zato krvati na vlasti i američka ambasada su zadovoljni sa ovim što imaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u