УКРАЈИНА ЈЕ САМО ИЗГОВОР: Америка жели Црно море

UKRAJINA JE SAMO IZGOVOR: Amerika želi Crno more

14 aprila 2021

Ukrajina je samo potrošni materijal, zahvaljujući kom su Amerikanci dobili mogućnost da pošalju svoje brodove u Crno more i stvore tenziju, kažu ruski eksperti, dodajući da američki brodovi ne predstavljaju nikakvu egzistencijalnu pretnju za Rusiju.Turska je pre nekoliko dana u skladu sa Konvencijom iz Montrea obavestila sve potpisnice da će američki ratni brodovi proći iz Sredozemnog u Crno more sredinom aprila. Mediji su preneli da se radi o razaračima. Moskva upozorava Sjedinjene Države da im je bolje da se drže podalje od Rusije i Krima, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, dodajući da je rizik od izbijanja incidenata visok.

Amerikanci održavaju tenzije u Crnom moru

Vojni ekspert Ivan Konovalov kaže da je neprekidno prisustvo brodova SAD i NATO-a u Crnom moru politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika prema crnomorskom regionu, koju oni prate poslednjih sedam godina.

„Njihovi ratni brodovi se ne mogu trajno bazirati u Crnom moru, jer prema sporazumu iz Montrea, samo ratni brodovi crnomorskih država mogu stalno biti u Crnom moru. Shodno tome, američki, a ponekad francuski i britanski brodovi ulaze na određeno vreme u Crno more po principu rotacije, to jest, smenjuju se. Ovo se odvija neprekidno. Štaviše, razarač sa navođenim raketama „Donald Kuk“ se vrlo često nalazi u Crnom moru. I svojevremeno je ruski Su-24 uplašio njegovu posadu, leteći nisko iznad razarača i ugasivši sve njegove elektronske sisteme“, kaže Konovalov.

Po mišljenju Konovalova, neprekidan boravak brodova Sjedinjenih Država i NATO-a u Crnom moru je zadatak koji ispunjavaju kako bi održavali tenzije u ovom regionu. On dodaje da je prisustvo Amerikanaca u Crnom moru, naravno, uslovljeno prvenstveno ukrajinskom situacijom.

„Kijev neprestano traži podršku Zapada i na ovaj način je dobija. SAD je Ukrajini stavila do znanja da je mali, ali svakako američki saveznik. Međutim, Amerikanci koriste ovu priliku kako bi Rusija bila pod tenzijom. Njima je to potrebno. Dok je Ukrajina u ovom pogledu samo potrošni materijal. Ona je napravila presedan zahvaljujući kom su Amerikanci dobili mogućnost da pošalju svoje brodove u Crno more“, istakao je Konovalov.

SAD neće ratovati za Ukrajinu

Ruski vojni analitičar Konstantin Blohin komentariše da dva američka broda svakako ne predstavljaju nikakvu ozbiljnu i egzistencijalnu pretnju za Rusiju, jer su oni u manjini.

„Jasno je da je sama činjenica slanja brodova u Crno more demonstracija evroatlantske solidarnosti i podrške Ukrajini, odnosno Sjedinjene Države ne samo rečima, već i delima pokušavaju da pomognu Ukrajini. Ovo je čisto simbolična pomoć i da Amerikanci neće ratovati za Ukrajinu. Američki eksperti kažu da Sjedinjene Države treba da izbegavaju direktan vojni sukob sa Rusijom, jer bi to moglo dovesti do nepredvidivih rezultata. Ali oni će naravno pokušavati da joj pruže finansijsku pomoć, kao i vojno-političku“, istakao je Blohin.

Političari poput, na primer, Viktorije Nuland, Bajdena i Blinkena su jastrebovi koji će pokušavati da pruže ovu pomoć, kaže Blohin, pojašnjavajući da je Bajden poznat po tome što je kritikovao Bila Klintona zbog kolebanja u vezi sa udarom NATO na Jugoslaviju.

„S druge strane, Ukrajina će se dodvoravati Sjedinjenim Državama u iščekivanju nove finansijske pomoći. Međutim, smatram da Zelenski rizikuje da upadne u istu zamku u koju je upao Mihail Sakašvili 2008. godine. On je takođe mislio da će mu Zapad, to jest SAD, sto posto pomoći u vojnom obračunu sa Rusijom. Ali nisu mu pomogli. Tako i Zelenski može da se zapetlja u ovoj situaciji“, zaključio je Blohin.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Pingback: UKRAJINA JE SAMO IZGOVOR: Amerika želi Crno more – Prava istina o svemu

 2. 1389 says:

  Oni ne mogu ni Ameriku da imaju a ne da imaju Crno more. Ebaće jih Rusi sa Kinezima u Crnom moru...

 3. miliorad5 says:

  Ovo je glupost čak je i amerikancima jasno da ne mogu da budu značajnije prisutni u tom moru,namera im je da naprave rupu u ruskom odbrambenom sistemu inače oni sem nuk.bombi tu ništa drugo neće držati.Crno more je bastion rusije na jugu i to su nemci kasno shvatili,prekasno.Ako amerika IZBACI rusiju iz crnomorskog basena onda im je otvoren put za nesmetano iznenadno nuklearno lansiranje u srce rusije.Njihov cilj je odatle pre svega URAL jer oni znaju šta je smešteno u uralskom basenu.ZATO rusija sad reaguje i zato će ih sad spaliti u celokupnioj zoni crnomorskog basena,nisu rusi nagomilali strateške i taktičke potencijale na krimu zbog odbrane krima nego da spale kompletan obod crnog mora uključujući i prevrtljive turke a ako treba i grke, o rumunima i bugarima ne reba trošiti reči oni su već PEČENI.Posle tog vatrometa stvari će izgledati MNOGO,MNOGO drugačije.U svakom slučaju svim američkim vazalima u crnomorskom rejonu sleduje strateško i taktičko nuk.poravnavanje do potpune anhilacije takvih država na nivo iz 18 veka.Pa onda neka opet stacioniraju strane trupe neprijatelja rusije na svojoj teritoriji, ako smeju:)Situacija iz jeremenije je pokazala šta će se desiti onima koji bi da vode proxy rat za račun USA i NATO protiv rusije i njenih saveznika , i to uopšte nije ni dobro ni zabavno za proxy plaćenike.Jermeni su još dobro prošli i to samo zato što su pravoslavci i zato što rusi ne žele da oni budu sjebani inače,mnogo se rusi tangiraju zbog rumuna ili bugara bivših članica osovine ili možda zbog turaka sa kojima su ratovali vekovima, pa spaliće ih dok trepneš okom i tako usput naplatiti stare dugove koji NIKADA nisu naplaćeni od strane POBEDNIČKE rusije,iako su oni odgovorni za smrt miliona rusa u napadačkim kampanjama protiv rusije.Da sam na mestu ove tri države i poljaka,nemaca i švedjana ozbiljno bih se zamislio, dok još mogu da misle.

 4. Penzioner says:

  Jednom su pokušali junačenje u Crnom moru kad su tamo poslali svoj slavni razarač Donald Kuk pa kad su ih nadletela dva ruska aviona SU-24, svi uređaji na tom njihovom ponosu su bili blorikani, a posada završila u rumunskoj luci Konstanca, na psihijatriji. Dvadeset sedam marinaca je zatražilo otpust iz vojske, a i danas se na internetu može naći članak Pismo američkog marinca: "Taj prokleti ruski metalni otpad". Upravo na portalu Pravda danas imate članak o tome i video snimak ruskih aviona i zabezeknute posade Donalda Kuka, koja bespomoćno gleda kako ih Rusi ponižavaju. Ista situacija se dogodila i ovih dana sa ukrajinskim dronovima i radarima na istoku Ukrajine, o čemu je izvestio OEBS, a o tome se piše u članku na Pravdi.

 5. M says:

  Nakon što Ukrajina tražeći vraga,glupo popuši,nakon nekog vremena će zbilja doći USA-Zapad da joj pomogne,ali đabe,pače će izprovocirti Ruse na daljnji preventivni uzpješni protunapad i izvan Ukrajine,po logistici svojih neprijatelja!Što će biti ne samo početak dugog,teškog i izcrpljujućeg Velikog rata,nego i još Većeg,zbog uključivanja na stranu Rusije i nekih drugih igrača izvan ove regije,a koji će rješavati neke svoje probleme ne samo tamo,nego i na grbaču ovih(Europskih)prostora,kako vojskama,tako i hordama izbjeglica!Pa će i taj USA plan destabilizacije i izcrpljivanja Europe-Blistoka-Azije,prisjesti i dotičnoj USA,jer se Istok neće baš toliko izcrpiti kolko su računali,pa će se sve pretvoriti u dugotrajnu noćnu moru za sve!Što onda?!?Kad su tako pametni,nek onda to kažu!Ali neće biti toliko pametni!Nitko neće,jer će onda udariti i prirodne katastrofe!I što veli jedan pjesnik iz jedne značajne knjige...bit će plač,jad,lelek i škrgut zuba...!

 6. šiško says:

  Amerika ni sama ne zna šta želi. Ona je u nekom začaranom krugu iz kog ne ume da izadje. Laka je na obaraču, a užasno teška na potpisivanju mira. Treći svetski rat je započela još davne 1999. bombardovanjem SFRJ i do danas nije uspela da ga završi. Jednostavno ne ume. Amerika ne ume da završava ratove, pa nastavlja da ratuje i kad joj se to više uopšte ne isplati, a sve u nadi da će se nešto desiti i rat biti obustavljen od više sile ili neke treće države, naravno, na američku korist i trijumf. Kad razmislimo šta će americi Ukrajina, šta će joj Crno more, šta će joj sukobi sa Rusima ili Kinezima, ne možemo pronaći ni jedan stvarno važan razlog. Njihova vojna, pa i ostala industrija, sve im je u rasulu i rat u takvim situacijama ne može pomoći. Pomogla bi im pamet, znanje, zdrav razum i mnogo dobronamernih stručnjaka. Izgleda da oni ništa od toga više nemaju. Gde se to sve zaturilo? Šta se desilo sa onom velikom i moćnom amerikom kojoj se divio ceo svet? Od ranih osamdesetih, tj. od regana ona je krenula nizbrdo i sad liči na SFRJ pred njen raspad. Greška mora da je u njihovim političkim elitama, jer narod je isti, a ni svetske okolnosti se nisu mnogo promenile, čak su u jednom dužem periodu išle americi na ruku. Jako bih voleo da saznam ko je kriv za propast amerike?

 7. test01 says:

  Vladari iz senke (globalisticka bagra) zeli da rasturi Rusiju u vise delova kao sto su to postigli sa ex-YU i preuzme kontrolu nad svim Ruskim resursima, unisti pravoslavlje, pojam drzave i porodice (ili slavenski duh) a Krim i Crno more su samo odskocne daske prema konacnom cilju.

  • šiško says:

   Nije moguće da oni istinski veruju u to da mogu da rasture Rusiju. Već su je jednom rasturili i Rusi su prisustvovali tom rasturanju i učili. Nije moguće da se dvaput okliznu na istu koru od banane. Takodje ne verujem mnogo u to da oni imaju bilo kakav racionalan, jasno formulisan cilj. Ja pre imam utisak da su oni potpuno izbezumljeni, da u tom nekom svom ludilu mlataraju oko sebe, pa ako nešto uhvate-uhvate, a ako ne nikom ništa. Ja nigde kod njih ne vidim neku pamet, ne samo kod bajdena i harisove, nego je više nema ni kod onih koji su nekad makar delovali pametno, recimo kod kisindžera. Kao da su se smetnuli s uma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *