„УKРАЈИНА ЈЕ У НЕПРИРОДНИМ ГРАНИЦАМА“ – Изјава бившег румунског министра подигла буру у Европи, реаговао Kијев

„UKRAJINA JE U NEPRIRODNIM GRANICAMA“ – Izjava bivšeg rumunskog ministra podigla buru u Evropi, reagovao Kijev

20 septembra 2022

Izjava bivšeg ministra spoljnih poslova Rumunije Andreja Marga da u Evropi neće biti mira sve dok Ukrajina ne vrati susedima tuđe teritorije izazvala je veliki gnev kod rukovodstva u Kijevu.

Ukrajinski ambasador u Bukureštu je uručio protest rumunskom rukovodstvu zbog izjave Andreja Marga da se današnja Ukrajina nalazi u neprirodnim granicama.– Kijev treba da vrati Mađarskoj Zakarpatje, Poljskoj Galiciju, Rumuniji Bukovinu, a Donbas i Krim Rusiji. Dogovor o miru u Evropi se može postići razgovorom u kojem će učestvovati Amerika, Rusija, Nemačka, Ukrajina, kao i Kina – kazao je bivši ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marga.

Iako je Rumunija u ratu na strani Ukrajine, mišljenje bivšeg ministra spoljnih poslova Andreja Marga nije usamljeno. On je samo rekao ono što misle mnogi političari u susedstvu Ukrajine. Činjenica je da je deo teritorija koje je do rata imala Ukrajina dobila zahvaljujući Staljinu i Crvenoj armiji.

U Kijevu kažu da im je žao da bivši ministar spoljnih poslova jedne evropske demokratske zemlje – u ovom slučaju Rumunije – govori protiv osnovnih principa međunarodnog prava.

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban, kako pišu budimpeštanski listovi, izjavio je na sednici svoje partije da Ukrajina može da izgubi trećinu do polovine svoje teritorije. Orban misli da se rat u Ukrajini može otegnuti do 2030. godine i na kraju će Ukrajina da izgubi veliki deo teritorije.

– Mešanje Zapada je samo produbilo sukob u Ukrajini tako da je konflikt lokalnog karaktera postao globalni – kazao je Orban, i istakao da će biti protiv produženja antiruskih sankcija.

On je te sankcije nazvao pucanjem sebi u nogu. Njegova prognoza je da će naredne zime u Evropi stati do 40 odsto industrije.

Mađarski pisac Atila Demko izjavio je da su se građani Mađarske umorili od pritisaka Zapada i nametanja tamošnjeg vrednosnog sistema, pa zato mnogi smatraju da je Rusija u pravu.

Takođe je interesantno što je na ponavljanje zahteva poljskih rukovodilaca da im Nemačka plati reparacije, dakle odštetu pričinjenu u Drugom svetskom ratu, nemački kancelar Olaf Šolc kazao da bi onda Berlin tražio reviziju granica između dve zemlje. I Poljska je naime dobila deo nemačkih teritorija zahvaljujući Staljinu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rostand says:

  Gle kako novopečeni fašisti usrajinskog tipa odmah graknu na sam pomen mijenjanja granica.Smradovima ništa iz komunizma ne valja,ali brte komunjarske granice su svetinja nad svetinjama.Šojić bi rekao:E pa netje da može.

  • Visarionovic says:

   Pa Zapadni fasisti tako rade jos od 90-ih, raspad SSSR i SFRJ su tzv. borba protiv komunizma ali da ostanu neprirodne komunističke unutrašnje granice( priznate kao novodrzavne), na stetu Srba i Rusa, ali i ostalih. A onaj koga je Zapad lazima oklevetao kao sinonim zla, gruzijac Staljin, je jedini u XX veku bio na korist ocuvanja Rusije i Rusa (i Poljaka), za razliku od ruskog(ukrajinskog) otpada Lenjina, Hruscova, Gorbačova, Jelcina. Putin samo pokušava da postavi granice na prvo mesto.

 2. Dragi says:

  Šta su tražili, to su i dobili, tj. dobiće. U Vrhovnoj Radi (Skupštini Ukrajine) su izglasali zakon o dekomunizaciji, te im ostaje i da se odreknu svega što su im komunisti poklonili (Bukovinu, Zakarpatje, Galiciju, Krim sa Sevastopoljem, Donbas i Harkovsku oblast, a biće pride još i više.

  • Kulak says:

   Odessu, slavnu rusku tvrđavu na Crnom moru su ukrima poklonili boljševici. Za vreme Carske Rusije, ukra je u Odessi bilo manje od 2%, bili su u rangu statističke greške. Ruski Krim je Rusiji silom oteo i ukrima pripojio Hruščov, čija je žena za vreme 2. svetskog rata bila prokleta banderovka. Brojni banderovci su se nakon rata infiltrirali u sovjetsku vlast. Nepobitno je da ukrima treba oduzeti ruski grad Odessu i celu Novorusiju.

   • Dragi says:

    U potpunosti se slažem!

   • persida says:

    Odesa je jevrejska masonska loza. Bas me zanima da li ce ona pasti ili ce Putin tu izmisliti neki poseban status?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *