УKРАЈИНА, ЈЕРМЕНИЈА И ГРЧKА ИЗДАЛЕ СРБИЈУ! Kомитет министара Савета Европе прихватио захтев Приштине за чланство у СЕ!

UKRAJINA, JERMENIJA I GRČKA IZDALE SRBIJU! Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Prištine za članstvo u SE!

24 aprila 2023

Komitet ministara Saveta Evrope, koji ima 46 država članica, na današnjoj vanrednoj sednici doneo je odluku da se zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH. Jermenija nije glasala.Naša delegacije je odmah nakog glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji“.

Današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na insistiranje Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija Prištine, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Prosleđivanje zahteva Prištine za članstvo u PSSE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i komplikovanoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dve.

Šef mađarske delegacije u PSSE Nemet Žolt usprotivio se jutros na Birou PSSE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski poslanik pitanje je postavio direktno zameniku generalnog sekretara Saveta Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem takozvanog Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit SE u Rejkjaviku, 16. i 17. maja.

Odgovor zamenika generalnog sekretara Bergea je bio da „pitanje Kosovo svakako neće biti deo Samita, a da njihov zahtev dugo stoji“.

KOMENTARI11 komentara

 1. rade says:

  Ma nije proble,jos malo nece ni biti evrope ni Eu,ni evropske komisije,ni nato,nista.Samo se drzati Rusa i Kineza i sve ce biti u redu.

 2. Paja says:

  A šta je sa Crnom Gorom ? Neki novi Milo rekao šta da glasaju !

 3. Snežana says:

  SMRADOVI, NEZNA SE KO JE VEĆI

 4. Pingback: UKRAJINA, JERMENIJA I GRČKA IZDALE SRBIJU! Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Prištine za članstvo u SE! – Sedma Sila

 5. Arkadije says:

  J..u nas svi redom a na TV smo svi pametni. Svi znaju šta i kako treba. Od ranih sati pa do spavanja pametnjakovići ne silaze sa televizije. Samo što ne spavaju tamo. Sila božija od pameti a svugde nas poniziše i upropastiše. Da ne idemo dalje nego dovoljno je da se kaže da i taj glupavi i prosti Kurti nam ga polako ali sigurno uteruje

 6. milorad5 says:

  "zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope".To je ono što jbe šiptarske kokoške ..a NIJE PETAO:)Sad ide tamo smaranje,ali brate znaš kad ih prime..dovoljni su španci a oni tvrde pazar..i zajeb.će ih na glasanju,ali će da uzmu šta im treba..u tim pričama plaćanje je unapred:)Verovatno špance boli kta.za ove što su im podmetnuli dupe da ih uvuku u priču o glasanju.Pa su španci tražili od podmetaljke neke ustupke,oni su se složili a španija će da im uvali ktu.Eu je odvratna smeša,pitona zvečarki i sitnih baštenskih crvića,opušteno,to zmijsko klupko će uskoro da se razmota,razmotaće ih rusi,ustvari spaliće celo klupko:)

 7. Filip says:

  Kad bi se malo bolje poznavala istorija, videlo bi se da tu nema nikave izdaje.

 8. persida says:

  Cnogorci van Srbije, svi do jednoga. To je prva mera oporavka. Druga je da se sahranjeni u Kuci cveca otkopa i pokloni Hrvatijancima.

 9. Ivan Grozni says:

  `Pitajte Vucica ZASTO JE POTPISAO da se SRBIJA NECE PROTIVITI ULASKU Kosova u medjunarodne organizacije?.Nemojte kriviti druge za ono sto je sultan ispregovarao sa rezultatom 5:0

 10. Kostakos says:

  Sta da radi Ermenija kad Srbija podrzava Asebajdzan.

 11. Mi says:

  Ivan Grozni, zaista ste u pravu. Ovaj što danas nariče ministar spoljnih poslova, prvi je stavio svoj potpis na jedan nakazan sporazum, Briseldski...... I šta on kao ministar spoljnih poslova ne zna šta je potpisao ali suzdržani moraju znati................

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *