Украјина мобилише још 50.000 војника

Ukrajina mobiliše još 50.000 vojnika

19 juna 2015

Tan2014-7-5_20284492_1_620x0U Ukrajini je danas počeo šesti po redu talas mobilizacije. Zvaničnici nisu objavili o kolikom broju vojnika se radi, ali ukrajinski izvori, pozivajući se na vojnog tužioca Anatolija Matiosa, prognoziraju da se radi o 50.000 regruta.

Prvi talas mobilizacije počeo je u martu 2014. godine — pre početka specijalne operacije u Donbasu. Ona se izvodi na tzv. „poseban period“, koji traje „dok traju borbene akcije i do početka posleratne obnove“.

Prošle godine su organizovana tri talasa mobilizacije, a isto toliko je predviđeno i ove godine. Ukrajinska armija je krajem prošle godine imala oko 150 hiljada osoba, dok se ove godine očekuje povećanje do 250 hiljada vojnika.

UKRAJINA: SMENJEN ŠEF TAJNE SLUŽBE

Ukrajinski parlament smenio je danas šefa tajne službe (SBU) Valentina Nalivajčenka, koji je u sukobu sa ukrajinskim vlastima, a posebno glavnim tužiocem.

„Vrhovna Rada (parlament) podržala je moj predlog da se smeni Valentin Nalivajčenko sa mesta šefa SBU“, objavio je na Tviter nalogu ukrajinski predsednik Petro Porošenko, javio je AFP.

Za smenu Nalivajčenka glasalo je 248 od ukupno 450 poslanika u parlamentu.

Nalivajčenko (49) je imenovan za šefa tajnih službi tri meseca pre izbora u maju 2014. godine i nikada nije bio prilično blizak Porošenku, ali se smatra da je blizak gradonačelniku Kijeva, bivšem bokseru Vitaliju Kličenku, navodi francuska agencija.

On je optužio kancelariju glavnog tužioca za prikrivanje korupcije, u šta su navodno bili umešani pojedini istaknuti ukrajinski zvaničnici.

(Izvor: sputniknews.com/ tanjug.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *