УКРАЈИНА НА ИВИЦИ БАНКРОТА – „БЛЕКРОК“ ПРЕУЗИМА ЦЕЛУ ЗЕМЉУ

UKRAJINA NA IVICI BANKROTA – „BLEKROK“ PREUZIMA CELU ZEMLJU

20 juna 2024

U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom.

Ukrajinska vlada je saopštila da nije uspela da postigne sporazum sa grupom stranih kreditora, koja uključuje finansijske gigante „Blekrok“ i „Pimko“, o restrukturiranju ukrajinskih evroobveznica vrednih 20 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Rojtersa.U februaru 2022. godine vlasnici obveznica su Ukrajini odobrili dvogodišnje zamrzavanje duga zbog sukoba sa Rusijom. Taj sporazum ističe u avgustu, a vlasnici obveznica su nestrpljivi da Kijev ponovo počne da plaća kamatu na svoj dug. Ukrajina bi mogla da završi u bankrotu ako se ne dogovori nova otplata duga, što bi narušilo kreditni rejting zemlje i dodatno otežalo njeno zaduživanje u budućnosti, piše RT.

Formalni pregovori između Kijeva i kreditora koji predstavljaju petinu od 20 milijardi dolara neotplaćenih evroobveznica u zemlji traju skoro dve nedelje. Ukrajina bi da zameni neizmirene obveznice za nove instrumente.

„Iako Ukrajina i kreditori nisu postigli dogovor o uslovima restrukturiranja tokom perioda konsultacija, oni će nastaviti angažovanje i konstruktivne razgovore preko svojih savetnika“, navodi se u saopštenju vlade, dodajući da će se takođe nastaviti razgovari sa drugim investitorima.

Ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko je potvrdio da će se pregovori sa vlasnicima obveznica nastaviti i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut do 1. avgusta.

On je rekao da je ekonomija zemlje „krhka“ i da zavisi od dosledne i značajne podrške njenih partnera.

„Pravovremeno restrukturiranje duga je ključni deo ove podrške. Jake armije moraju biti podržane jakim ekonomijama da bi pobeđivale u ratovima“, kazao je Marčenko.

Ukrajina je predložila zamenu svojih obveznica za seriju novih sa rokom dospeća do 2040. i otplatom kamata počevši od jedan odsto u prvih 18 meseci, a zatim progresivno povećavajući na šest odsto, piše RT.

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Rusi ginu da bi judejski bankari stavili sapu na Ukrajinu.

  • Velika Metla says:

   persida, i ti se jedan od mnogih koji bi i poginuo, ali nećeš jer si čuo da to ume i da boli. Naravno da ginu Rusi u odbrani svojeg postojanja. Je li ti to teško shvatiti ? I ti kao neki drugi misliš da je Rusija počela ovaj rat iz hobija, a ne zato što je isprovocirana od američkih SATANISTA.

   • Pravda says:

    Naravno da je cobanu/cobanici tesko to da shvati, bez uvrede za one ciji posao cuvanja ovaca je posao.

 2. Paštrik & Košare says:

  „BLEKROK“ PREUZIMA CELU ZEMLJU - ili tačnije PARČENCE zemlje koje preostane nakon oslobođenja od nato fašista.

 3. Velika Metla says:

  Preuzeće celu "banderalend" SAMO da se ruska vojska "iseli". A to će bidnE NIKADA. Preračunali se američki SATANISTI , pa sad daj šta daš da spasimo situaciju. -:))))))))))))

 4. Željko says:

  Pitam se kako može bankrotirati "država" koja svakim danom mijenja svoje granice, niti zapravo ne zna gdje su, osim na papiru?!

 5. Dule says:

  da da, možda i Moskvu preuzme

 6. radmila says:

  Moze da preuzme ono sto od Ukrajine ostane (ako ostane).

 7. Dule says:

  "blekrok preuzima celu zemlju"...hahaha

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *