UKRAJINA: Nacisti besni, ministri se smenjuju

UKRAJINA: Nacisti besni, ministri se smenjuju

20 oktobra 2014

kijev-nacisti-ltProtekle nedelje u Ukrajini su bila tri važna događaja. Vrhovna Rada je odobrila imenovanje novog ministra odbrane Stepana Poltoraka, umesto skandaloznog Valerija Geleteja. U Kijevu su održani masovni mitinzi i demonstracije vojnih lica, koja su tražila isplate sledovanja i demobilizaciju. Međutim, najsnažniji demarš je bila krvava demonstracija sile krajnjih nacionalističkih snaga ispred zgrade parlamenta.

Marš 20 hiljada nacista u Kijevu počeo je 14. oktobra mitingom na Majdanu Nezavisnosti, zatim je povorka sa buktinjama i orkestrom krenula u pravcu Vrhovne Rade. Tamo su ultrasi zatražili zabranu Komunističke partije i priznanje predstavnika UPA borcima za nezavisnost Ukrajine – pogledajte OVDE.

Predsednik Petar Porošenko je dao nacionalistima veliki poklon. On je objavio 14. oktobar, dan osnovanja UPA, Danom zaštitnika Ukrajine umesto 23. februara.

Međutim, akcije posvećene novom prazniku završile su se masovnim neredima u Kijevu. Razbijene su glave, polomljene ruke, iščašeni zglobovi, – opisao je situaciju blizu Rade portparol ukrajinskog MUP. Uhapšeno je nekoliko desetina ljudi.

Haranje nacionalista je izazvalo negodovanje u Rusiji, koje je izrazio predsednik Vladimir Putin:

„Praznik se organizuje u vezi sa UPA – nacionalističkom profašističkom organizacijom. I to je zvanični praznik u Ukrajini, praćen pozivima za okršaj sa predstavnicima RPC Moskovske patrijaršije.”

Vratimo se novom ministru odbrane Ukrajine Stepanu Poltoraku. 49-godišnji general je na čelu armije zemlje posle toga, kada je 6 meseci komandovao Nacionalnom gradom Ukrajine. Kao „vojskovođa“ on se formirao tokom 12 godina upravljanja Akademijom MUP.

Većina nezavisnih posmatrača smatra da je Poltorak ubeđeni pristalica vojno-represivnih, surovih policijskih mera za čišćenje Donbasa. Njegovo imenovanje za ministra odbrane pokazuje spremnost Kijeva da nastavi rat na jugoistoku po principu „spaljenog zemljišta“.

Izvršni direktor Instituta za politička istraživanja Grigorij Dobromelov uveren je da danas mnoge korake Kijeva, među njima i imenovanje Poltoraka, određuje predizborna borba:

„Danas Porošenko mora da demonstrira efikasnost sa gledišta vojnih akcija i žrtvuje najnepopularnije ličnosti, kao što je, naprimer, ministar odbrane Geletej, koga optužuju da su upravo neprofesionalne akcije Generalštaba i Ministra odbrane prouzrokovale velike gubitke i poraz snaga ATO u Donbasu. U vezi s time, ostavka Geleteja je usmerena pre svega na povećanje rejtinga bloka Porošenko.”

Kako je poznato, pri stupanju u Naconalnu gardu potrebno je bilo pozitivno odgovoriti na pitanje da li si spreman da pucaš na žene i decu. Nacionalni gardisti su višestruko ispunili svoje obećanje, pucajući na žene i decu iz artiljerijskih oruđa. To nije puni spisak „podviga“ Nacionalne garde, koju je osnovao Poltorak.

(Glas Rusije)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Uzas... Sotona se rodio ujedinjenjem Nemacke, a ovo je pocetak borbe protiv njega. Medjutim Rusija ima penicilin za Fasizam, ali ovaj put nece ih niko spasiti vec ce biti pregazeni do poslednjeg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *