УKРАЈИНА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ ЗИМУ, РУСKА ВОЈСKА ОСТАВИЛА ИХ БЕЗ СТРУЈЕ, ГАСА И НАФТЕ! Енергетски систем у Украјини практично више не постоји!

УKРАЈИНА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ ЗИМУ, РУСKА ВОЈСKА ОСТАВИЛА ИХ БЕЗ СТРУЈЕ, ГАСА И НАФТЕ! Енергетски систем у Украјини практично више не постоји!

24 октобра 2022

Предстојећа зима биће једна од најтежих у историји Украјине, пошто је војска Руске Федерације у последње две недеље практично разорила енергетски систем у тој земљи.

Власти у Kијеву саопштиле су јуче да Москва више уопште не гађа војне циљеве, већ плански уништава електране, гасоводе и складишта нафте, због чега су милиони Украјинаца већ сада без електричне енергије.Милиони немају струју

Украјински министар енергетике Херман Халушченко изјавио је да су Руси бомбама упропастили више од половине електрана у тој земљи, те да ће Украјина морати да увезе огромне количине струје и гаса уколико жели да „преживи“ предстојећу зиму. Он је, међутим, упозорио да новац за то још није обезбеђен, будући да је Украјина због рата одавно потрошила овогодишњи буџет.

Након што је руска армија у суботу ракетирала термоелектране у Запорошкој и Харковској области, више од милион и по домаћинстава у тим регионима остало је без електричне енергије. Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је „терористички режим у Москви“ за систематско уништавање електрана, наводећи да Руси желе да се грађани и војници буквално посмрзавају.

– Тамо где су поправке биле могуће, струја се полако враћа. Али у многим градовима и регионима поправке и даље трају и тамо су грађани без струје, а неки и без воде. Рестрикције су уведене како би се спречио потпуни енергетски колапс, али грађани морају додатно да штеде струју. Стабилност електричне мреже целе државе зависи од сваког града, сваког насеља, сваког становника у Украјини. Непријатељ нас може оставити без струје, али никад нас неће оставити без жеље да поправимо све што су Руси уништили и да вратимо живот у нормалу – рекао је Зеленски.

Стручњаци са америчког Института за ратне студије (ИСW) оценили су да руски напади на енергетску инфраструктуру имају за циљ не само да оставе Украјину без струје и гаса, већ и да натерају Kијев да све своје војне ресурсе стави у функцију одбране електрана, уместо да крене у контраофанзиву.

„Руски талас напада на украјинску енергетску инфраструктуру ствара хуманитарну трагедију. Прекиди у снабдевању електричном енергијом, хладно време, оштећене зграде и недостатак гаса сигурно ће додатно појачати патњу украјинских цивила са надолазећом зимом. С друге стране, циљ таквих напада јесте и да натерају Украјину да уложи све више војних ресурса у обезбеђивање инфраструктуре, уместо у планиране контранападе и ослобађање територија које су Руси окупирали“, наводи се у најновијем извештају ИСW.

Траже зимске униформе

Руско министарство одбране потврдило је јуче да ће наставити да гађа енергетске објекте у Украјини, те саопштило да је јуче у регији Черкаси уништено огромно складиште горива.

– Прецизним ракетама у недељу је погођено складиште код села Смила у области Черкаси, у којем је било више од 100.000 тона нафте. Уколико Kијев настави са терористичким нападима на територији Руске Федерације, наш одговор ће бити још силовитији – рекао је портпарол руског министарства одбране.

Медији су претходно известили да је званични Kијев од западних савезника затражио да му хитно пошаље најмање 100.000 зимских униформи, пошто их украјинска војска нема довољно, а без њих ће се трупе одане Зеленском посмрзавати кад падне температура.

(Informer)

KOMENTARI5 коментара

 1. Karapušić Hrvoje says:

  Navuče to sve dobro, smisliće nešto jehovac-isusovac Zeljenskij, oni su mnogi pametni, a tuje i bogati, bogatiji & najbogatiji Zapad, oni će isto pomoći da Ukrajina bude veoma bude bogata i demogafski da se razvije, npr.pogledajmo hrvacku, bugarsku, rumuniju a u ostali iz EU kako su bogati i demografski jaki 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. milorad5 says:

  pa neće..to je i svrha bombardovanja.Kako ukri uništavaju sve pred sobom i iza sebe što ostave sad im se vraaća istom merom pa još peko sa kamatama,ali ne verujem da će rusi portpuno da ih odvale,ostaviće im taman toliko sistema da se ne smrznu,medjutim od izvoza nema ništa,kolonijalni gospodari na zapadu će dobiti sredjni prst od ukrjainske struje:)

 3. Milutin says:

  Uništavanjem energetske infrastrukture naglo se umanjuje uticaj Zapada na rat u Ukrajini. Sad odluke prelaze u ruke Ukrajinske vlasti. Kako odluče tako će im i biti. Sada vojni vrh mora da brine o majkama, ženama, sestrama, starcima. Sada se gubi onaj vojni smisao - žrtvovati sebe zarad porodice. Postavlja se novo pitanje - hoće li vojska žrtvovati celokupnu pozadinu za koju se bori zarad vođenja unapred izgubljenih bitaka. Hoće li politika Zelenskog, da se bori do zadnjeg Ukrajinca, dovesti do toga da će zadnji Ukrajinci biti vojnici koji će sahranjivati svoje porodice koje nisu preživele zimu?

 4. Petrovgrad says:

  Jeb.. struju, gas, železnicu, i sve ostalo bitno je da im je NATO na vreme doturio oružje i municiju. E braćo Ukrajinci, al su Vas nasankali. Izgubićete državu za kraće od 6 meseci. NATO nešto ne žali za vojnicima vojske Ukrajine. Ja iskreno žalim, jer tu je puno mobilisanih i doveženih na frontu. Neka je i pola, pa je puno. Za naciste i plaćenike nije me briga.

 5. da da says:

  Židovi okupatori misle samo na sebe i milijarde koje su pokrali i to je to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u