УKРАЈИНА НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ ЗИМУ, РУСKА ВОЈСKА ОСТАВИЛА ИХ БЕЗ СТРУЈЕ, ГАСА И НАФТЕ! Енергетски систем у Украјини практично више не постоји!

UKRAJINA NEĆE PREŽIVETI ZIMU, RUSKA VOJSKA OSTAVILA IH BEZ STRUJE, GASA I NAFTE! Energetski sistem u Ukrajini praktično više ne postoji!

24 oktobra 2022

Predstojeća zima biće jedna od najtežih u istoriji Ukrajine, pošto je vojska Ruske Federacije u poslednje dve nedelje praktično razorila energetski sistem u toj zemlji.

Vlasti u Kijevu saopštile su juče da Moskva više uopšte ne gađa vojne ciljeve, već planski uništava elektrane, gasovode i skladišta nafte, zbog čega su milioni Ukrajinaca već sada bez električne energije.



Milioni nemaju struju

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko izjavio je da su Rusi bombama upropastili više od polovine elektrana u toj zemlji, te da će Ukrajina morati da uveze ogromne količine struje i gasa ukoliko želi da „preživi“ predstojeću zimu. On je, međutim, upozorio da novac za to još nije obezbeđen, budući da je Ukrajina zbog rata odavno potrošila ovogodišnji budžet.

Nakon što je ruska armija u subotu raketirala termoelektrane u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, više od milion i po domaćinstava u tim regionima ostalo je bez električne energije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je „teroristički režim u Moskvi“ za sistematsko uništavanje elektrana, navodeći da Rusi žele da se građani i vojnici bukvalno posmrzavaju.

– Tamo gde su popravke bile moguće, struja se polako vraća. Ali u mnogim gradovima i regionima popravke i dalje traju i tamo su građani bez struje, a neki i bez vode. Restrikcije su uvedene kako bi se sprečio potpuni energetski kolaps, ali građani moraju dodatno da štede struju. Stabilnost električne mreže cele države zavisi od svakog grada, svakog naselja, svakog stanovnika u Ukrajini. Neprijatelj nas može ostaviti bez struje, ali nikad nas neće ostaviti bez želje da popravimo sve što su Rusi uništili i da vratimo život u normalu – rekao je Zelenski.

Stručnjaci sa američkog Instituta za ratne studije (ISW) ocenili su da ruski napadi na energetsku infrastrukturu imaju za cilj ne samo da ostave Ukrajinu bez struje i gasa, već i da nateraju Kijev da sve svoje vojne resurse stavi u funkciju odbrane elektrana, umesto da krene u kontraofanzivu.

„Ruski talas napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stvara humanitarnu tragediju. Prekidi u snabdevanju električnom energijom, hladno vreme, oštećene zgrade i nedostatak gasa sigurno će dodatno pojačati patnju ukrajinskih civila sa nadolazećom zimom. S druge strane, cilj takvih napada jeste i da nateraju Ukrajinu da uloži sve više vojnih resursa u obezbeđivanje infrastrukture, umesto u planirane kontranapade i oslobađanje teritorija koje su Rusi okupirali“, navodi se u najnovijem izveštaju ISW.

Traže zimske uniforme

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je juče da će nastaviti da gađa energetske objekte u Ukrajini, te saopštilo da je juče u regiji Čerkasi uništeno ogromno skladište goriva.

– Preciznim raketama u nedelju je pogođeno skladište kod sela Smila u oblasti Čerkasi, u kojem je bilo više od 100.000 tona nafte. Ukoliko Kijev nastavi sa terorističkim napadima na teritoriji Ruske Federacije, naš odgovor će biti još silovitiji – rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Mediji su prethodno izvestili da je zvanični Kijev od zapadnih saveznika zatražio da mu hitno pošalje najmanje 100.000 zimskih uniformi, pošto ih ukrajinska vojska nema dovoljno, a bez njih će se trupe odane Zelenskom posmrzavati kad padne temperatura.

(Informer)

KOMENTARI



5 komentara

 1. Karapušić Hrvoje says:

  Navuče to sve dobro, smisliće nešto jehovac-isusovac Zeljenskij, oni su mnogi pametni, a tuje i bogati, bogatiji & najbogatiji Zapad, oni će isto pomoći da Ukrajina bude veoma bude bogata i demogafski da se razvije, npr.pogledajmo hrvacku, bugarsku, rumuniju a u ostali iz EU kako su bogati i demografski jaki 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. milorad5 says:

  pa neće..to je i svrha bombardovanja.Kako ukri uništavaju sve pred sobom i iza sebe što ostave sad im se vraaća istom merom pa još peko sa kamatama,ali ne verujem da će rusi portpuno da ih odvale,ostaviće im taman toliko sistema da se ne smrznu,medjutim od izvoza nema ništa,kolonijalni gospodari na zapadu će dobiti sredjni prst od ukrjainske struje:)

 3. Milutin says:

  Uništavanjem energetske infrastrukture naglo se umanjuje uticaj Zapada na rat u Ukrajini. Sad odluke prelaze u ruke Ukrajinske vlasti. Kako odluče tako će im i biti. Sada vojni vrh mora da brine o majkama, ženama, sestrama, starcima. Sada se gubi onaj vojni smisao - žrtvovati sebe zarad porodice. Postavlja se novo pitanje - hoće li vojska žrtvovati celokupnu pozadinu za koju se bori zarad vođenja unapred izgubljenih bitaka. Hoće li politika Zelenskog, da se bori do zadnjeg Ukrajinca, dovesti do toga da će zadnji Ukrajinci biti vojnici koji će sahranjivati svoje porodice koje nisu preživele zimu?

 4. Petrovgrad says:

  Jeb.. struju, gas, železnicu, i sve ostalo bitno je da im je NATO na vreme doturio oružje i municiju. E braćo Ukrajinci, al su Vas nasankali. Izgubićete državu za kraće od 6 meseci. NATO nešto ne žali za vojnicima vojske Ukrajine. Ja iskreno žalim, jer tu je puno mobilisanih i doveženih na frontu. Neka je i pola, pa je puno. Za naciste i plaćenike nije me briga.

 5. da da says:

  Židovi okupatori misle samo na sebe i milijarde koje su pokrali i to je to.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *