УKРАЈИНА НИЈЕ ЈЕДИНИ ЦИЉ? Док трају борбе, Москва не губи време, Русија кренула у освајање још једне територије!

УKРАЈИНА НИЈЕ ЈЕДИНИ ЦИЉ? Док трају борбе, Москва не губи време, Русија кренула у освајање још једне територије!

25 децембра 2022

Рат у Украјини је у фокусу светске јавности и сведочимо компликованим и понекад двосмерним политичким одлукама од Вашингтона, преко Kијева, па све до Москве.

Након што је Русија кренула у војну операцију у Украјини, део света се суочио са Москвом, али не силом, већ финансијски. С једне стране, велике економије су увеле економске санкције и забрану увоза кључних нових технологија и компоненти. С друге стране, Москва нема намеру да се преда и, упркос свему и свима, наставља да гура своју индустрију наоружања до пуног капацитета.Ствари нису једносмерне као што изгледа, и не дешавају се тако брзо и ефикасно како бисмо желели. Истовремено, Русија показује стоицизам и сналажљивост како би пропорционално одговорила на отпор Запада. Украјина наставља да добија оружје, муницију, опрему, медицинске потрепштине и хуманитарну помоћ од својих партнера против руске специјалне операције. Русија, с друге стране, узвраћа доследно и са сада већ великим, чак и огромним залихама оружја, пише Булгарианмилитарy.

Али Украјина није једина ствар на коју Русија мисли. Највећа територија на свету треба дубље да размисли о својој одбрани. На свим фронтовима и у свим војним доменима. И док ратује са Украјином ангажујући хиљаде војника у борби, Русија полако преузима крајњи север – Арктик.

Нови сателитски снимци од последњих неколико дана показују текуће поправке на две главне тамошње радарске станице – једна је у Оленегорску, на северозападу Русије, у близини Финске; а други у Воркути, северно од арктичког круга. Kомпанија која је представила сателитске снимке је „Маxар Тецхнологиес“. Званичници компаније дали су свој коментар за амерички телевизијски канал ЦНН.

Према њиховим речима, прва радарска станица је нова и у одмаклој фази изградње. То је важна локација и за Русију и за НАТО пошто је Оленегорск близу Финске и Норвешке.

Према америчкој компанији Маxар Тецхнологиес, ​​Руси су извршили велике поправке на две писте на северу у две друге руске војне базе на Арктику. Такође, сателитски снимци показују да је Москва недавно ремонтовала још једну радарску станицу Оружаних снага Русије – ону у Тиксију.

Међутим, сателитски снимци нису једини доказ повећане руске активности у тој области. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је, такође америчкој телевизијској компанији ЦНН, да су Руси удвостручили своје војно присуство на високом северу.

– Постоји значајно јачање руске војске на високом северу – рекао је Столтенберг. Столтенберг је рекао да су због рата у Украјини руске базе на Арктику тренутно „у позадини“. Али, по речима шефа НАТО-а, они су од истог стратешког значаја као и Украјина. Разлог – високи север је најкраћи пут од Русије до Северне Америке, односно САД.

Столтенберг је прецизирао да стратешки значај ових база остаје непромењен, управо због актуелног рата са Украјином.

KOMENTARI6 коментара

 1. persida says:

  Куку, ал ће се досађују кад све освоје. Има их изеде досада.

 2. padre says:

  Kako jih više nije sramota, da toliko lažu! Možeš misliti, Rusija krenula u osvajanje svoje teritorije! Ili to nije njeno, jer je u blizini Finske?

 3. persida says:

  Pa sta je smisao medija i stampe nego da plasiraju lazi, zar to jos nisi shvatio?

 4. 1389 says:

  Idemo Rusija do Londona 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

 5. Perun says:

  KO POSEDUJE POLARNE VOJNE BAZE, LEDOLOMCE I POLARNU VOJNU TEHNIKU TAJ KONTROLIŠE ARKTIK Koliko godina će trebati Americi da dostigne snagu ruske ledolomačke flote 15.06.2020 RUSKI LEDOLOMCI Rusija - svetski lider po broju ledolomaca, uključujući i nuklearne SAD trenutno imaju samo jedan teški ledolomac, „Polarnu zvezdu” iz sedamdesetih godina, kojem ističe životni vek. Imaju i još jedan ledolomac srednje klase „Hili“, napravljen prvenstvo za naučna istraživanja. Poređenja radi, Rusija ima 40 ledolomaca, među kojima su i četiri nuklearna Ekspert procenjuje da bi Amerika mogla da stvori značajnu ledolomačku flotu sa 10 do 15 ledolomaca u roku od 20 do 25 godina. „Za deset godina, oni će moći da stvore najviše dva ili tri ledolomca srednje i lake klase sa ograničenom sposobnošću da prevaziđu ledena polja i neće moći da imaju nikakvog značajnog uticaja na rusku dominaciju na Arktiku, s obzirom da nisu čak ni blizu potencijalu ruske ledolomačke flote, koja je neuporedivo bolja“. PS Bez ledolomaca i polarnih vojnih baza niko sem Rusije ne može kontrolisati polarni krug.

  • Perun says:

   Rusija, vojska i moć: Vojna baza na Arktiku - led, sneg, nuklearne podmornice i velike zalihe nafte i gasa 16 jun 2021 Rusija ima vojnu bazu na vrhu sveta - na udaljenom arhipelagu u Severnom ledenom okeanu. Zbog globalnog zagrevanja, pristup arktičkoj regiji i njenim bogatim resursima postaje lakši. Rusija želi da koristi zalihe nafte i gasa u ovoj oblasti, ali i da pojača vojno prisustvo na severu, što mnoge zapadne zemlje čini nervoznim. BBC dopisnica iz Moskve Sara Rejnsford dobila je dozvolu da poseti rusku vojnu bazu Arktik Trefojl. https://youtu.be/Rz3WcZjcZgE https://www.in4s.net/wp-content/uploads/2017/04/ruska-vojna-baza-2.png

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u