УKРАЈИНА НИЈЕ ЈЕДИНИ ЦИЉ? Док трају борбе, Москва не губи време, Русија кренула у освајање још једне територије!

UKRAJINA NIJE JEDINI CILJ? Dok traju borbe, Moskva ne gubi vreme, Rusija krenula u osvajanje još jedne teritorije!

25 decembra 2022

Rat u Ukrajini je u fokusu svetske javnosti i svedočimo komplikovanim i ponekad dvosmernim političkim odlukama od Vašingtona, preko Kijeva, pa sve do Moskve.

Nakon što je Rusija krenula u vojnu operaciju u Ukrajini, deo sveta se suočio sa Moskvom, ali ne silom, već finansijski. S jedne strane, velike ekonomije su uvele ekonomske sankcije i zabranu uvoza ključnih novih tehnologija i komponenti. S druge strane, Moskva nema nameru da se preda i, uprkos svemu i svima, nastavlja da gura svoju industriju naoružanja do punog kapaciteta.Stvari nisu jednosmerne kao što izgleda, i ne dešavaju se tako brzo i efikasno kako bismo želeli. Istovremeno, Rusija pokazuje stoicizam i snalažljivost kako bi proporcionalno odgovorila na otpor Zapada. Ukrajina nastavlja da dobija oružje, municiju, opremu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć od svojih partnera protiv ruske specijalne operacije. Rusija, s druge strane, uzvraća dosledno i sa sada već velikim, čak i ogromnim zalihama oružja, piše Bulgarianmilitary.

Ali Ukrajina nije jedina stvar na koju Rusija misli. Najveća teritorija na svetu treba dublje da razmisli o svojoj odbrani. Na svim frontovima i u svim vojnim domenima. I dok ratuje sa Ukrajinom angažujući hiljade vojnika u borbi, Rusija polako preuzima krajnji sever – Arktik.

Novi satelitski snimci od poslednjih nekoliko dana pokazuju tekuće popravke na dve glavne tamošnje radarske stanice – jedna je u Olenegorsku, na severozapadu Rusije, u blizini Finske; a drugi u Vorkuti, severno od arktičkog kruga. Kompanija koja je predstavila satelitske snimke je „Maxar Technologies“. Zvaničnici kompanije dali su svoj komentar za američki televizijski kanal CNN.

Prema njihovim rečima, prva radarska stanica je nova i u odmakloj fazi izgradnje. To je važna lokacija i za Rusiju i za NATO pošto je Olenegorsk blizu Finske i Norveške.

Prema američkoj kompaniji Maxar Technologies, ​​Rusi su izvršili velike popravke na dve piste na severu u dve druge ruske vojne baze na Arktiku. Takođe, satelitski snimci pokazuju da je Moskva nedavno remontovala još jednu radarsku stanicu Oružanih snaga Rusije – onu u Tiksiju.

Međutim, satelitski snimci nisu jedini dokaz povećane ruske aktivnosti u toj oblasti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je, takođe američkoj televizijskoj kompaniji CNN, da su Rusi udvostručili svoje vojno prisustvo na visokom severu.

– Postoji značajno jačanje ruske vojske na visokom severu – rekao je Stoltenberg. Stoltenberg je rekao da su zbog rata u Ukrajini ruske baze na Arktiku trenutno „u pozadini“. Ali, po rečima šefa NATO-a, oni su od istog strateškog značaja kao i Ukrajina. Razlog – visoki sever je najkraći put od Rusije do Severne Amerike, odnosno SAD.

Stoltenberg je precizirao da strateški značaj ovih baza ostaje nepromenjen, upravo zbog aktuelnog rata sa Ukrajinom.

KOMENTARI6 komentara

 1. persida says:

  Kuku, al će se dosađuju kad sve osvoje. Ima ih izede dosada.

 2. padre says:

  Kako jih više nije sramota, da toliko lažu! Možeš misliti, Rusija krenula u osvajanje svoje teritorije! Ili to nije njeno, jer je u blizini Finske?

 3. persida says:

  Pa sta je smisao medija i stampe nego da plasiraju lazi, zar to jos nisi shvatio?

 4. 1389 says:

  Idemo Rusija do Londona 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

 5. Perun says:

  KO POSEDUJE POLARNE VOJNE BAZE, LEDOLOMCE I POLARNU VOJNU TEHNIKU TAJ KONTROLIŠE ARKTIK Koliko godina će trebati Americi da dostigne snagu ruske ledolomačke flote 15.06.2020 RUSKI LEDOLOMCI Rusija - svetski lider po broju ledolomaca, uključujući i nuklearne SAD trenutno imaju samo jedan teški ledolomac, „Polarnu zvezdu” iz sedamdesetih godina, kojem ističe životni vek. Imaju i još jedan ledolomac srednje klase „Hili“, napravljen prvenstvo za naučna istraživanja. Poređenja radi, Rusija ima 40 ledolomaca, među kojima su i četiri nuklearna Ekspert procenjuje da bi Amerika mogla da stvori značajnu ledolomačku flotu sa 10 do 15 ledolomaca u roku od 20 do 25 godina. „Za deset godina, oni će moći da stvore najviše dva ili tri ledolomca srednje i lake klase sa ograničenom sposobnošću da prevaziđu ledena polja i neće moći da imaju nikakvog značajnog uticaja na rusku dominaciju na Arktiku, s obzirom da nisu čak ni blizu potencijalu ruske ledolomačke flote, koja je neuporedivo bolja“. PS Bez ledolomaca i polarnih vojnih baza niko sem Rusije ne može kontrolisati polarni krug.

  • Perun says:

   Rusija, vojska i moć: Vojna baza na Arktiku - led, sneg, nuklearne podmornice i velike zalihe nafte i gasa 16 jun 2021 Rusija ima vojnu bazu na vrhu sveta - na udaljenom arhipelagu u Severnom ledenom okeanu. Zbog globalnog zagrevanja, pristup arktičkoj regiji i njenim bogatim resursima postaje lakši. Rusija želi da koristi zalihe nafte i gasa u ovoj oblasti, ali i da pojača vojno prisustvo na severu, što mnoge zapadne zemlje čini nervoznim. BBC dopisnica iz Moskve Sara Rejnsford dobila je dozvolu da poseti rusku vojnu bazu Arktik Trefojl. https://youtu.be/Rz3WcZjcZgE https://www.in4s.net/wp-content/uploads/2017/04/ruska-vojna-baza-2.png

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *