UKRAJINA OBAVESTILA UN O UPADU RUSIJE: Zatvoren vazdušni prostor, iskrcalo se 2.000 ruskih vojnika

UKRAJINA OBAVESTILA UN O UPADU RUSIJE: Zatvoren vazdušni prostor, iskrcalo se 2.000 ruskih vojnika

1 marta 2014

Tan2014-2-28_175918285_3_620x0 Krim UkraineAmbasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev je danas na kratkom „privatnom sastanku“ Saveta bezbednosti UN izjavio da ruski vojni helikopteri i transportni avioni ulaze na teritoriju njegove zemlje i da su ruske vojne snage zauzele najveći aerodrom na Krimu.

On je u obraćanju novinarima posle sastanka rekao da nijedan veći aerodrom na Krimu, ukrajinskom poluostrvu naseljenom pretežno rusofonim stanovništvom, nije pod kontrolom Kijeva i da su glavni aerodrom u Simferopolju „zauzele ruske vojne snage“, prenela je agencija AP.

Sergejev je dodao da je, pored vojnih transportnih aviona Mi-24, na ukrajinsku teritoriju ušlo i 11 ruskih borbenih helikoptera, kao i da jedan ruski pomorski kapetan upravlja svojim brodom pod komandom Rusa sa Krima.

Ukrajinski ambasador u UN je smatra da je na Krimu doveden u pitanje nacionalni autoritet Ukrajine. „Imamo dva problema, unutar i van države“, upozorio je Sergejev.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je održao kratak „privatni sastanak“, a potom i konsultacije na kojima se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, izjavili su zvaničnici UN.

Sastanak je održan na zahtev Litvanije, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN, a tema su bile eskalirajuće tenzije na Krimu. Ne zna se da li će Savet bezbednosti izdati saopštenje posle sastanka.

Kijev tvrdi da se na Krim iskrcalo 2.000 ruskih vojnika, prenosi Frans pres.
Vodeća ukrajinska aviokompanija UIA saopštila je večeras da je vazdušni prostor iznad Krima zatvoren, pošto su naoružani muškarci preuzeli kontrolu nad glavnim aerodromima u toj oblasti, preneo je Rojters.
Kijev je danas uložio protest Rusiji zbog, kako navode, ugrožavanja vazdušnog prostora i kršenja sporazuma o zakupu baze Crnomorske flote na Krimu, preneo je Rojters.
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nije navelo više detalja, ali je ukrajinska granična služba saopštila da je više od 10 ruskih vojnih helikoptera preletelo iz Rusije u ukrajinski vazdušni prostor, iznad poluostrva Krima.

KOMENTARI3 komentara

  1. Danilo Vasic says:

    Pa nista strasno. Zapad podrzava fasisticki zapadni deo Ukrajine, pomaze i huska na ubijanje Rusa, a Rusija stiti svoje sunarodnike na Krimu koji je i oduvek bio Ruski. Ne vidim neku razliku mesanja izmedju zapada i Rusije.

  2. velimir says:

    VLADIMIRE SAMO NAPRED , VELIKA JE ŠTETA ŠTO NISI BIO NA TOM MESTU 1999.

  3. Na ledjima zakopcan says:

    Danilo,ja jedino ne vidim sta oko Ukrajine treba da se mesaju Englezi,Francuzi(i sada i u 18.veku),Ameri i Nemci? Pa Ukrajina je uvek bila deo Ruskog carstva,nikada nije bila nezavisna sve dok unijate nije poceo Vatikan da potpaljuje protiv Rusa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *