Ukrajina odbila mirovni plan; Evo Putinovih sedam tačaka za rešenje sukoba

Ukrajina odbila mirovni plan; Evo Putinovih sedam tačaka za rešenje sukoba

3 septembra 2014

Putin calls on Kiev to talk with protesters instead of fightingUkrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio je danas predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za uspostavljanje mira u Ukrajini, rekavši da je to pokušaj da se zavara Zapad uoči samita NATO i da se izbegnu nove sankcije protiv Moskve.

„Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski Savez. Ruski režim je ignorisao ili flagrantno kršio sve ranije dogovore – u Ženevi, Normandiji, Berlinu i Minsku“, rekao je Jacenjuk.

Putinov plan u sedam tačaka

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je plan u 7 tačaka za rešenje krize u Ukrajini, nakon telefonskog razgovora s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu s koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje, preneli su ruski mediji.

Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni. Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.

Peto je razmena zarobljenika po sistemu “svi za sve’ bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih koridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas. Poslednjom, sedmom tačkom plana predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke.

Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt-grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

„Nadam se da će lideri Ukrajine podržati predviđeni napredak u bilateralnim odnosima. Da bi se zaustavilo krvoproliće i stabilizovala situacija u jugoistočnoj Ukrajini, verujem da zaraćene strane odmah moraju da usklade i da koordiniraju naredne poteze”, rekao je Putin.

On je, takođe, pozvao ukrajinske vlasti i proruske pobunjenike da obustave neprijateljstva. Kijev je povukao raniju današnju izjavu “o stalnom prekidu vatre” koju je zamenio terminom koji podrazumeva njenu “mekšu” upotrebu. Putin je naveo da prekid vatre zavisi od dogovora Kijeva i Donbasa i da to nije u nadležnosti Moskve.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *