УКРАЈИНА ОСТАЈЕ БЕЗ ВОЈСКЕ: Резервисти масовно беже из земље

UKRAJINA OSTAJE BEZ VOJSKE: Rezervisti masovno beže iz zemlje

29 januara 2015

Ukrainian soldiers look on at a Ukrainian checkpoint near the eastern town of SlavianskViše od polovine rezervista na zapadu Ukrajine nastoji da izbegne poziv u vojsku i ne želi da ide na istok države u rat. Šefovi 14 seoskih saveta Ivano-Frankovske oblasti odbili su da prime pozive. Čak 57 odsto pozvanih vojnih obveznika nije došlo na medicinsku komisiju, a 37 odsto obaveštenih vojnih obveznika te oblasti napustilo je teritoriju Ukrajine.

Ove podatke objavio je na svojoj fejsbuk stranici savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov. On je iznenađen ponašanjem stanovnika zapadnih oblasti Ukrajine, koji su tradicionalno bili oslonac kijevskog rukovodstva. Iz izveštaja se vidi da ni u drugim delovima zemlje nije bolja situacija.

Direktor Kijevskog centra za politička istraživanja i kofliktologiju Mihail Pogrebinski tvrdi da stanovnici, ne samo zapadnih oblasti, već i čitave Ukrajine, ne shvataju zašto treba da rizikuju svoje živote.

„Splasnulo“ patriotsko raspoloženje

Propaganda je već prešla tu granicu kada je mogla da podiže patriotsko raspoloženje. Radi se o tome da većina stanovnika zapadne Ukrajine ništa nije imala protiv samouprave istočnih regiona.

„Svojevremeno smo provodili istraživanja – oni nisu bili protiv da se tamo koristi ruski jezik. Činjenica da mnogi od ranije pozvanih u vojsku jednostavno nisu došli kući ili su se vratili obogaljeni, a uz to i neuspesi ukrajinske armije na frontu – sve to suzbija borbeni duh „, navodi Pogrebinski.

Novi talas opšte mobilizacije, četvrti po redu, proglašen je u Kijevu 20. januara. Vojni obveznici od 25 do 60 godina trebalo je u roku od tri meseca da dobiji i usavrše „bojeve navike“ daleko od kuće.

Vlasti Ukrajine obećale su da rezervisti, isto kao i 20-godišnjaci, neće biti upućivani u „krizna žarišta“. Ali, to nije pomoglo. Ko god može odlazi u inostranstvo.

Spasavaj se ko može

Hosteli i moteli u pograničnim oblastima Rumunije puni su mladih Ukrajinaca. „Reka“ onih koji beže od mobilizacije „teče“ ka Poljskoj. U Rusiju prelaze čitava sela.

Tim povodom predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se razmotri mogućnost da Ukrajinci koji ne žele da postanu „topovsko meso“ ostanu na teritoriji Rusije bez statusa izbeglice više od predviđenih 30 dana.

Ranije je Putin predložio Ukrajincima koji ne žele da ratuju da „presede mobilizaciju“ u Rusiji.

Međutim, administracija ukrajinskog predsednika Porošenka priprema popravke Krivičnog zakonika kako bi pooštrila kazne za neodazivanje na mobilizaciju.

Stanje na frontu za Kijev je kritično. Bez obzira na brojnu nadmoć, naoružanje i avijaciju – vojska se povlači i ima velike gubitke, navode stručnjaci.

KOMENTARI3 komentara

  1. s@Ša says:

    Ko sa đavolom tikve sadi od glavu mu se lupaju,eto vam sad EU i Amerika žohari glupi!

  2. Vlada says:

    Lako je ratovati tuđim životima za teritoriju gde narod neće da živi sa nacistima. Država je izmišljena kategorija,ni za jednu državu ne vredi ginuti...kad tad se pojave ovna koja sve rasture,učine ti život bezvrednim a tebe uništenog u svakom smislu mobilišu da gineš za nečije politike....odmah bežanija čim se zakuva pa nek ginu ovi što su na vlasti ako im treba država...običan građanin je ponižen,osiromašen...i još te neko gura sa puškom u grob... Kad su ti ameri tako pametni što ne pošalju milion svojih vojnika da ratuju sa Rusima...baš bih voleo da vidim koliko bi se vratilo kući,možda jedan kombi...pre svega ovoga ukrajinci nisu bogzna kako živeli ali su imali državu i neke besplatne povlastice...onda su se setili da su im ameri bolji prijatelji od Rusa (koji su im poklonili milijarde dolara da ne umru od gladi) i da žele da naprave Beverli hils od Ukrajine, pa izvršili državni udar,eto im sad mini Černobi a kako je krenulo biće prava apokalipsa,najgore što se ne zna kako sve može da se završi po čitav svet...ludilo na pragu!

  3. robert validzic says:

    daa daa,bushi hahahahaha bushiiii,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *