УКРАЈИНА ПОЈАЧАВА МОБИЛИЗАЦИЈУ: Велики губици на фронту

UKRAJINA POJAČAVA MOBILIZACIJU: Veliki gubici na frontu

26 oktobra 2023

Ukrajinska Rada saopštila je da će država pojačati mobilizaciju zbog gubitaka na frontu, prenose „RIA Novosti“.

„Pojaviće se dodatna potreba za resursima zbog gubitka ljudstva i potrebe za formiranjem novih formacija i brigada“, rekao je član komiteta Rade za pitanja nacionalne bezbednosti Sergej Rahmanjin.Situacija u ukrajinskoj vojsci je, čini se, poprilično loša. Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov u ponedeljak je izjavio da su mobilizacione rezerve Ukrajine istrošene, dok u isto vreme vojnici na prvoj liniji fronta mole da se izvrši rotacija ljudstva.

U Ukrajini je, inače, od februara prošle godine na snazi sveopšta mobilizacija i ratno stanje. Kijev je stoga zabranio svim muškarcima uzrasta od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju, jer je primećeno da je veliki broj njih pokušao da ode i tako izbegne obavezu odlaska na front. Međutim, ni ova zabrana ne sprečava neke od njih da probaju da ilegalo napuste Ukrajinu, te tako od 20 do 30 osoba svakoga dana pokuša da se spase na ovaj način, pokazuju podaci ukrajinske pogranične službe. Drugi se, pak, odlučuju da gotovo i ne izlaze na ulicu kako bi izbegli odlazak u vojsku, budući da im poziv može biti uručen bukvalno bilo gde.

Stroge mere, podsetimo, izrodile su u Ukrajini i posebnu sortu „ratnih profitera“, koji sada preko darkneta za 10.000 dolara nude Ukrajincima lažnu potvrdu o smrti. Za tu sumu novca Ukrajinci mogu biti sigurni da će za njih biti organizovana i sahrana, kao i da se njihovo ime neće više nalaziti na spisku potencijalnih rezervista.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *