УКРАЈИНА: Повећава се број страних плаћеника у неонацистичком батаљону „Азов“

UKRAJINA: Povećava se broj stranih plaćenika u neonacističkom bataljonu „Azov“

13 novembra 2017

Neonacistički bataljon „Azov“ ukrajinskih oružanih snaga sve je popularniji u Evropi, posebno u Njemačkoj i sada se više od 2.500 stranih plaćenika bori u njihovom sastavu na istoku Ukrajine, što je trostruko više nego 2014. godine, piše njemački dnevnik „Špigl“.

Prema pisanju lista, pripadnici bataljona „Azov“ dijele letke za regrutaciju novih članova na neonacističkim mitinzima širom Evrope.

„Sve ukazuje na to da je njihova reklamna kampanja efikasna jer se sve više plaćenika pridružuje kako bi `spasili Evropu od izumiranja“, piše magazin.

Leci su navodno podijeljeni među posjetiocima rok-festivala u Temaru u njemačkoj pokrajini Tiringiji. Na fotogradijama su neonacisti u uniformama i oznakama „Azova“.

Nakon puča 2014. godine militanti iz bataljona „Azov“ su se organizovali i ušli su u sastav ukrajinske Nacionalne garde i bore se u samoproklamovanim republikama Donjeck i Lugansk.

Jedinicu je osnovao lider pokreta „Ukrajinski patriot“ Andrej Biolecki, koji je u nacionalističkim krugovima poznat i po nadimku „Bijeli vođa“.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov pokušao je da bataljon „Avazov“ uvrsti u program obuke koju vode jedinice američke vojske na zapadu Ukrajine, ali je 2015. godine Predstavnički dom SAD jednoglasno usvojio nacrt zakona kojim se zabranjuje obuka i naoružavanje ove grupacije.

U tekstu se navodi da je bataljon „otvoreno neonacistički“ i fašistički“ i američkim instruktorima se zabranjuje da ih obučavaju ili naoružavaju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *