Ukrajina povlači vojsku sa Kosova i šalje ih na istočni front

Ukrajina povlači vojsku sa Kosova i šalje ih na istočni front

18 avgusta 2014

aktuel-kosovo jarinje kf_620x0Ukrajina će do kraja avgusta vratiti sa Kosova i Metohije svoja 103 mirotvorca i posle kraćeg odmora ih uputiti na front u istočnoj Ukrajini. Oni će učestvovati u „antiterorističkoj operaciji“, kazao je pukovnik Andrej Ordinovič iz Uprave za vojnu saradnju ukrajinskog gneralštaba. Sa Kosova je već vraćeno u zemlju 65 ukrajinskih mirotvoraca.

Ordinovič je objasnio da će zbog situacije u zemlji biti vraćeni ukrajinski vojnici i oficiri iz više mirotvoračkih misija, dakle ne samo sa Kosova. Ovih dana su se iz Avganistana vratili piloti helikoptera.

– Povratak ukrajinskih mirotvoraca je dogovoren sa štabom NATO – kaže pukovnik Ordinovič.

Komandir ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona „Dombas“ Semjon Semenčenko izjavio je da se rat u istočnoj Ukrajini neće završiti brzo. On kaže da nisu tačne informacije da je moral pobunjenika sve slabiji i da se bliži dan pobede. Semenčenko ističe da su na mnogim delovima fronta pobunjenici krenuli u kontranapad. On je rekao da se vidi da su pobunjenici dobili pojačanje. Traži smenu mnogih generala i postavljanje na njihova mesta majora.

I premijer Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko tvrdi kako su zaista dobili pojačanje od 1.200 ljudi, koji su obučavani četiri meseca u Rusiji. Osim toga, dobili su 30 tenkova i oko 150 oklopnih vozila. Mnogo tehnike ostavili su ukrajinski vojnici koji su bežali iz prigranične zone.

KORISTE I RAKETE

Ukrajinska vojska gađa opkoljene gradove ne samo artiljerijom, nego i raketama malog dometa „Točka-U“, koja se po NATO klasifikaciji zove SS-21Scarab. Sa njom se gađa na minimalnom rastojanju 15 kilometara, a najviše 120. Takva raketa se koristi za uništenje većih grupa neprijatelja. Pobunjenici su pronašli ostatke te rakete i pokazali je na TV. Ukrajinskoj armiji su takve balističke rakete malog dometa ostale posle raspada SSSR-a. Američka obaveštajna služba je već registrovala da ukrajinska armija koristi takve rakete, o čemu su javili neki tamošnji novinari.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Danas je Ukrajinska Vojska nagrdjena na svim frontovima. Pokrenuta je ofanziva iz vise pravaca i posle pocetnog zara i pustanja da udju u grad doslo je do masakra Ukrajinaca. Stotine mrtvih lezi na ulicama Luganska, a o drugim delovima jos se ne zna tacan broj jer borbe jos uvek traju. Zalosno je sta su SADisti i Ukrajinska psihoticna Vlast uradili sa zemljom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *