UKRAJINA PRED BANKROTOM – Za 2014. godinu potrebno 28 milijardi dolara

UKRAJINA PRED BANKROTOM – Za 2014. godinu potrebno 28 milijardi dolara

27 марта 2014

yatsenyuk_ukraine_acting_pm_2014_3_13Ukrajina se nalazi – priznao je Arsenij Jacenjuk, jedan od glavnih pučista koji se domogao položaja vd premijera – na ivici ekonomskog i finansijskog bankrotstva.

Jacenjuk je ovo izgovorio na sednici parlamenta koji je takođe pod punom kontrolom pučista i otkrio da je ukrajinski fiskalni deficit dostigao 28 milijardi dolara i da je to suma bez koje zemlja neće moći da funkcioniše u 2014. godini.

Još je upozorio: ako preduzmemo sve potrebne i moguće mere u ovom trenutku – imaćemo pad BDP od tri odsto, a ako ne preduzmemo – 10 odsto i defolt.

Jacenjuk je najavio rasprodaju državne imovine, smanjenje državnog aparata za deset odsto, svođenje svih penzija na 70 odsto plata i progresivno oporezivanje svih prihoda iznad 27.000 dolara godišnje.

Trenutno u državnom aparatu Ukrajine, sa njenih oko 45 miliona stanovnika, radi 249.000 činovnika.

Jacenjuk je otkrio da računa na 13,6 milijardi dolara „međunarodne finansijske pomoći“ u najskorije vreme. Od toga: po milijardu od Svetske bake i SAD, dve milijarde od EU, 400 miliona od Međunarodne finansijske korporacije, po 200 miliona od EBRR i vlade Kanade, 170 miliona od Evropske investicione banke i po 100 miliona od Poljske i Japana

Ubrzo posle Jacenjukovog nastupa, MMF je saopštio da se sa Kijevom dogovorio o pružanju Ukrajini „međunarodne pomoći od 27 milijardi dolara, od toga – 14-18 milijardi u vidu dvogodišnjeg Stand-By Arrangement kredita.

Prva tranša treba da bude već u aprilu. Šef misije MMF u Ukrajini, Nikola Georgijev, nije pomenuo nikakvu sumu, ali je naglasio da će ona biti „dovoljna“. Dodao je i da će podrazumevati „ispunjenje neophodnih uslova“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u