Ukrajina preti da će rušiti ruske helikoptere

Ukrajina preti da će rušiti ruske helikoptere

4 jula 2014

rusija-helikopter-oruzje-ka-52-kamovUkrajina će obarati ruske helikoptere u slučaju da povrede ukrajinski  vazdušni prostor, izjavio je danas sekretar Saveta za nacionalnu  bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine Andrej Parubij.  Navodno su ranije ukrajinski graničari registrovali takve slučajeve,  prenosi Itar-Tass.

Čelnik Saveta je, takođe, rekao da ukrajinska avijacija leti duž granice  sa Rusijom i Belorusijom, kako bi odredila gde i koliko snaga Rusije je  tamo raspoređeno, kao i da bi odredila koliko opasan može biti pravac  ukrajinsko-beloruske granice.  Parubij nije isključio mogućnost uvođenja vanredne situacije na istoku  zemlje u skorije vreme, navodeći da je SNBO već pripremio takav dokument.

Dve osobe su poginule, a sedam je ranjeno u granatiranju Luganska, na istoku Ukrajine, saopštila je danas pres služba samoproglašene „Luganske Narodne Republike“, preneo je Itar-Tass.

Očevici su ispričali da je nekoliko granata palo na centar grada tokom noći. Jedna žena je poginula, a jedan muškarac je prebačen u regionalnu bolnicu sa ranom od projektila, koji je pogodio stambenu kuću u ulici Menžinski, navela je pres služba.

edan muškarac je poginuo od ranjavanja vatrenim oružjem, a sedam osoba je zadobilo rane od granata koje su pale na stambene kuće u više delova Luganska.

Nekoliko mina je eksplodiralo u regionalnoj onkološkoj klinici u Lugansku i ona je tom prilikom teško oštećena.

U međuvremenu je objavljeno da je šef „Luganske Narodne Republike“ Valerij Bolotov raspustio vladu.

Ministri će nastaviti da rade dok ne bude formirana nova vlada, navedeno je na sajtu „Luganske Narodne Republike“.

Za vršioca dužnosti premijera imenovan je Marat Bašarov. Nije naveden razlog za raspuštanje vlade, javlja Itar-Tass. Gradonačlenik Luganska Sergej Kravčenko je pozvao sve strane u oružanom sukobu da prekinu vojne akcije i da odmah sednu za pregovarački sto.

„Rat je stigao u kuće stanovnika, vojne operacije se vode na ulicama, ljudi ginu, granate uništavaju kuće i škole“, poručio je on u saopštenju, dodajući da je granatiranje grada sa pola miliona stanovnika zločin protiv sopstvenog naroda.

Gradonačelnik je tražio da se odmah prestane sa uništavanjem grada i njegovih stanovnika.

„Svaka razumna osoba shvata da sve sukobe, uključujući vojne, treba rešavati za pregovoračkim stolom, a ne bombardovanjem i granatiranjem stambenih oblasti“, izjavio je Kravčenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *