UKRAJINA PRETI: Proruske demonstrante ćemo smiriti pregovorima ili silom

UKRAJINA PRETI: Proruske demonstrante ćemo smiriti pregovorima ili silom

9 aprila 2014

article-2598275-1CE2D44300000578-175_634x426Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov kaže da će protestne akcije u Donjecku, Harkovu i Lugansku biti presečene pregovorima ili silom.

Avakov je obećao da će za 48 sati rešiti stanje na istoku zemlje.

Podsetimo, učesnici protestnih akcija na istoku Ukrajine, u Donjecku, Harkovu i Luganjsku ne priznaju legitimnost novih gubernatora imenovanih posle svrgavanja Viktora Janukoviča i traže više prava za regione, kao i održavanje referenduma o njihovom statusu.

Oni danas ojačavaju barikade i pripremaju molotovljeve koktele u lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) koje su zauzeli u u Lugansku na istoku Ukrajine.

Aktivisti, mnogi sa fantomkama i maskama, grade barikade koristeći gume, drvene sanduke i vreće sa peskom, a nekoliko njih drže automatske puške.

Portparol demonstranata koji su zauzeli SBU ranije je rekao da je više od 50 ljudi napustilo zgradu tokom noći i da su u toku razgovori o rešavanju krize, prenela je agencija Rojters.

Portparolka gradske policije Tatjana Popukaj rekla je da se razgovori sa demonstrantima nastavljaju i izrazila nadu u mirno rešavanje situacije, jer „nikome nisu potrebne krv i smrt „.

Protesti su u ta tri istočnoukrajinska grada počela u nedelju, ali su eskalirali tokom ponedeljka i utorka. U Deonjecku i Harkovu zauzete su ugrade lokalnih administracija i proglašene su rrepublike, nezavisne od Kijeva. Slično je bilo i u Luganjsku, gde je bilo zauzeto lokalno sedište ukrajinske službe državne bezbednosti.

Kijev je na neposlušnost demonstranata pokrenuo antiterorističke akcije, jer su oni tako i okarakterisani, u kojima je uhapšeno oko 70 demonstranata, dok je zvanična Moskva rekla da je to nedopustivo.

Zapadne sile, kao i u slučaju Krima, koji se istim takvim procesom otcepio od Ukrajine, za sada samo posmatraju i upozoravaju Rusiju, koju smatraju odgovornom za talas secesionizma u Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *