Украјина пуца по шавовима

Ukrajina puca po šavovima

16 jula 2015

ukrajina vojska34235456Građanski rat u Ukrajini izašao je iz granica jugoistoka zemlje. Posle borbi u Mukačevu, eksplozije potresaju Lavov, a bilo je ranjenih. Ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo je neonacistički pokret Desni sektor za ove događaje, ali ekstremisti to negiraju.

U samom Mukačevu već treći dan nastavlja se specijalna operacija. Služba bezbednosti Ukrajine izvestila je o hapšenju četvorice pripadnika Desnog sektora, od kojih su dvojica ranjeni, dok se ostali kriju u šumama. Prema informacijama ukrajinskih medija, ekstremisti se kreću prema Lavovu i pretpostavlja se da su se uputili ka granici s Poljskom.

Pri tom, lider mukačevskog odreda Desnog sektora Aleksandr Sačko izjavio je da je njegov bataljon spreman da nastavi borbe.

U Ministarstvu inostranih poslova Slovačke su saopštili da je policija te zemlje odmah posle incidenta u Mukačevu preuzela neophodne mere bezbednosti, a prethodno je i Mađarska ojačala zaštitu svojih granica i smanjila prijem Ukrajinaca na svoju teritoriju.

Osim toga, za automobilima koji su se pojavili u kadrovima snimljenim u Mukačevu za vreme pucnjave između Desnog sektora i policije traga češka policija.

U žestokom obračunu policije i pripadnika Desnog sektora u Mukačevu, 11. jula, poginulo je troje ljudi i još 11 je ranjeno.

Vođa Desnog sektora Dmitrij Jaroš ranije je borcima izdao nalog „Pucaj da ubiješ“.

Mukačevo sa 85.000 stanovnika leži na jugozapadu Ukrajine, samo 30 kilometara od granice sa Mađarskom. I Slovačka i Poljska su relativno blizu.

Raskol

Među ukrajinskom političkom elitom je takođe raskol. Za jedne su pripadnici Desnog sektora patriote i borci protiv mafije, a za druge – banditi. Po ovom pitanju, razbuktava se rat i između predsednika i premijera Ukrajine.

Premijer Arsenij Jacenjuk nije osudio napad Desnog sektora na lokalnu policiju, dok u bloku Petra Porošenka kažu da nema nikakvih opravdanja za ekstremiste. Predsednik je obećao da će potpuno razoružati borce ovog pokreta. Desni sektor je na to odgovorio da je čak 9.000 svojih boraca podigao na režim visoke borbene spremnosti.

Dodajući ulje na vatru, Jaroš kaže da su njegovi borci koristili oružje jer su dobijali pretnje od lokalne mafije. Zakoni Ukrajine ovde ne deluju i zato je, po njegovom mišljenju, razgovarati s mafijom bez oružja – previše opasno. On je poručio Porošenku da više ne kontroliše situaciju na terenu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *