UKRAJINA: Ratni izveštaj za 26.-27.07 sa mapom (Ruski i kijevski izvori)

UKRAJINA: Ratni izveštaj za 26.-27.07 sa mapom (Ruski i kijevski izvori)

28 jula 2014

UKRAJINA-RATNI-IZVESTAJ-4_oDan: 26.27.07.2014 god.

Ukrajinska vojska u koordinaciji sa Nacgardom tokom celog dana artiljerijom tukla Lugansk i Donjeck.

Posebno je teško bilu u Lugansku koji je podvrgnut bombardovanju teškom artiljerijom i raketnim bacačima. Tom prilikom je poginulo 19 civila dok ih je desetine ranjeno i pričinjena je znatna materijalna šteta. Naročito je stradalo naselje Raskošno.

Vatrom iz teškog minobacača “Tulipan” (kal.240mm) pogođena je elektro-stanica u naselju Branki i ceo Lugansk sa okolinom je ostao bez električne energije. Tokom dana elektromreža je popravljena ali je snabdevanje el.energijom i dalje otežano za pojedine delove LNR.

Takođe elementi Nacgarde uz podršku oklopne borbene grupe, su pokušali da zauzmu stratešku tačku DNR u mestu Dolbacev i da tako ugroze putnu komunikaciju Donjeck-Lugansk. Tom prilikom po naselju je dejstvovano fosfornim granatama. Napadač je iskoristio znatnu nadmoć u ljudstvu i borbenoj tehnici i uspeo da zauzme 2 otporne tačke snaga DNR. Krajnjim naporima branilaca (uz pojačanja iz dubine), napadač je zaustavljen na dostignutim linijama i u toku je protiv-napad u cilju neutralizacije ovog opasnog klina. Prema prvim podacima tokom ovih borbi obe strane su pretprele osetne gubitke u ljudstvu i tehnici.

Intenzivne borbe su se takođe vodile i oko aerodroma. Vatrom iz artiljerijskog oružja posebno je bombardovano predgrađe Donjecka-Peski koje je pretrpelo znatna razaranja. Takođe avionima su bombardovane pozicije DNR u mestu Enakijevo.

Kod mesta Snežno, na južnom krilu odbrane Donjecka, jedna izviđačka grupa “DNR” je upala u zasedu i borbi sa bliskih odstojanja praktično desetkovana. Prema za sad nepotvrđenim podacima, ona se uspela probiti iz zasede ali sa izuzetno teškim gubicima. Tom prilikom poginulo je najmanje 10 pripadnika DNR a više od 20 ih je teže ili lakše ranjeno.

Jedinice DNR su uspele ponovo da zatvore obruč oko ostataka ukrajinskih snaga kod mesta Marinovka. One su potom uspele da odbiju napad neprijatelja na pravcu Stepano-Amrosivka u kojem su jedinice DNR uspele da unište 1 tenk i 2 oklopna transportera napadača i da ga vrate na početne pozicije uz gubitke od 15 vojnika izbačenih iz stroja. Kod mesta Krasni Partizan je blokirana jedna četa Nacgarde. Takođe i kod Zelenpolja snage LNR su su uspele da preseku već okruženu grupu ukrajinskih snaga jačine 250-300 vojnika i da ih razdvoje na dva dela.

Treba istaći i značajan podatak o predaji grupe od oko 40 ukrajinskih vojnika kod mesta Sverdlovsk.

Inače na celom frontu je primetna pojačana saobraćajna aktivnost snaga odanih Kijevu (desetine kamiona sa vučnom artiljerijom, sistemi VBR “Smerč” i sl.)

ukrajina-ratni-izvestaj-mapa-s-jpg

MAPA – izvori kijevske hunte

Ukrajinski Informaciono-analitički centar RNBO objavio je mapu vojnih operacije i situacije na terenu posle današnjih borbi protiv snaga Novorusije.

U odnosu na mapu od 25. jula predstavljeno je da su ukrajinci na jugu Donjecka zauzeli grad Amvrosivka. Takođe RNBO tvrdi da ukrajinske snage stežu obruč oko Luganska i da je koridor za snabdevanje sve uži.

Ukrajinci takođe tvrde da su proruske snage napredovale kod mesta Černopartizansk na ukrajinsko-ruskoj granici gde opkoljene ukrajinske snage pokušavaju da se odblokiraju.

Crvenom linijom obeležen je deo granice koji drže proruske snage.

ukrajina-ratni-izvestaj-mapa-

Takođe mapa koju su objavili iz RNBO potvrđuje da ukrajinske snage pokušavaju sa dve strane da se probiju do mesta pada malezijskog aviona, ali istovremeno i odseku Donjeck od ostatka teritorije Novorusije.

(Borbeni efektivi, Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *