УКРАЈИНА РУШИ БАЈДЕНА

UKRAJINA RUŠI BAJDENA

22 maja 2020

Nakon dugog natezanja i političkih igara koje su rezultovale neuspešnim impičmentom protiv Donalda Trampa, Hanter Bajden, sin bivšeg američkog potpredsednika i, sada je već izvesno, Trampovog protivkandidata na predstojećim izborima, Džozefa Bajdena, moraće da se pojavi pred Senatom i svedoči o svojoj umešanosti u zbivanja u Ukrajini.

Ovakvu odluku doneo je senatski Komitet za teritorijalnu bezbednost i državne poslove, a za nju su glasali svi republikanski članovi Komiteta, njih osam, dok je šestoro demokrata bilo protiv.Ime Hantera Bajdena pominje se u kontekstu Ukrajine još i pre nego što je 2014. postao član uprave jedne od najvećih ukrajinskih privatnih energetskih kompanija „Burisma“. O njemu, kao pogodnoj „babici“ budućoj ukrajinskoj vladi, razgovarali su 2013. nekadašnja zamenica američkog državnog sekretara sa tadašnjim američkim ambasadorom u Kijevu Džefrijem Pajatom, što samo još više baca senku sumnje da njegov angažman u Kijevu prevazilazi okvire poslovnog.

Sumnje u korupciju diskredituju Bajdena

Prema rečima nekadašnjeg dopisnika lista „Politika“ iz Vašingtona, Milana Mišića, republikanci će nastojati da u najvećoj mogućoj meri, u jeku predsedničke kampanje diskredituju Džozefa Bajdena kao Trampovog protivkandidata na novembarskim izborima.

„Treba imati u vidu da je odluka doneta na veoma pristrasan, kako oni kažu „partizanski“ (partijski) način. Osam republikanaca bilo je „za“, a šest republikanaca bilo je „protiv“. Ovo je nešto što odavno tinja. Podsetimo se da su sumnje u korupciju, zbog činjenice da je sin potpredsednika bio akter ukrajinske ekonomske scene prisutne već dugo i bile su povod za dosta dramatičan potez demokrata, a to je pokretanje impičmenta protiv Trampa“, podseća Mišić.

Da će se nešto ovako dogoditi, moglo se naslutiti i kada je Tramp pokrenuo kampanju protiv Obame, dodaje on. Tramp je nedavno optužio Obamu da je mozak operacije sabotiranja njegove administracije na početku mandata.

Videćemo hoće li senatska komisija pronaći nešto kompromitujuće u spisima kompanija za koje je Hanter Bajden radio, naglašava Mišić, a predsednik odbora, republikanski senator Ron Džonson, kaže da je istraga usmerena prema pi-ar kompaniji „Blu star stratedžis“ i optužbe da je ova kompanija, za koju važi da je „demokratska“, želela da iskoristi Bajdenovu poziciju u „Burismi“, kako bi uticala na odluke u Stejt departmentu u vreme mandata Baraka Obame.

Tramp uzvraća udarac

Činjenica da je sin američkog potpredsednika zaposlen u nekoj kompaniji u inostranstvu, delikatna je i, prema Mišićevim rečima, uvek miriše na neku vrstu manje ili veće korupcije.

„Tramp pokušava da uzvrati udarac, a dokle će dogurati, videćemo. Američke obaveštajne službe do sada su mogle da pruže dokaze o umešanosti Bajdena mlađeg. Do sada to nisu učinile, tako da bi i ovo mogao da bude pucanj u prazno“, konstatuje on.

Angažman Bajdena mlađeg u „Burismi“, kompaniji čiji je vlasnik ukrajinski tajkun Nikola Zločevski, od početka su pratile kontroverze. Prijatelji njegovog oca upozoravali su ga da bi mogao da naškodi njegovoj političkoj reputaciji, s obzirom da je Džo Bajden bio duboko umešan u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Međutim, on je prihvatio posao i sada se suočava sa optužbama koje su Donald Tramp i njegov advokat, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani objavili prošle godine – da je Džozef Bajden koristio politički uticaj kako bi ukrajinski državni tužilac bio smenjen zbog toga što je počeo istragu poslovanja „Burisme“.

Ukrajina – ključna tema američke politike

Ukrajina i angažman obojice Bajdena u toj zemlji jedna su od ključnih tema tokom čitavog Trampovog mandata. Oko ovog slučaja pletu se konci svih drugih velikih afera u američkoj politici, uključujući i navodno rusko mešanje u američke izbore. Kako je bila okidač za neuspeli impičment iz februara ove godine, ova tema postala je „biti ili ne biti“ za Donalda Trampa. Od toga kako će se okončati umnogome će zavisiti njegova reputacija pred novembarske izbore.

S obzirom na to koliko je dugo prisutna u javnosti, ali i zato što joj je tokom godina pridavana velika važnost, ukrajinsku aferu ni jedna strana neće moći da zabašuri otvaranjem neke druge teme ili afere. Ona će biti prelomna tačka izbora.

Ako se ispostavi da je Džozef Bajden koristio svoj politički uticaj u Ukrajini kako bi zaštitio svog sina od zakona, to će značiti kraj, ne samo njegove karijere, već će imati trajne posledice na sve one koji su stali na njegovu stranu. Sa druge strane, ako Tramp izgubi ovu bitku, lako može da se dogodi da to bude njegov kraj.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Karital says:

  Tramp po svim pokazateljima gubi ove izbore.Hilary i Bill ponovo ulaze u politiku.

  • test01 says:

   Po kojim to pokazateljima?? To su zelje americkih demoNkrata (naravno hrvata i shiptara) i zato je cak pusten i ovaj virus i zaustevljena ekonomija da bi se izazvao veliki krah ... Sve je moguce na kraju, ja nisam verovao da ce Trump da pobedi a i sada jos uvek ima najvece sanse za pobedu mada su ga uzdrmali sa padom ekonomije i krizom koju su vestacki napravili!

 2. Rista says:

  Hehe. Prvi put u zadnjih 100 godina da se bar delimično i sa zadovoljstvom složim sa nekim izveštačem ili analitičarom i da najzad ne zapenim na samom početku šoua. Eto, kažem delimično jer je čak i u ovom povoljnom stavu Mišić ipak sebe zaštitio za zlu ne trebalo. Kao i ja kada na kraju napišem "ovo je moje lično mišljenje i redakcija ne mora da ima isti stav", tako i Mišić kaže "a dokle će dogurati, videćemo." Tu je još jedna rečenica u sličnom stilu, ali da ne gnjavim. Teoretska ograda oko neke svoje izjave je zlatni ključ koji vam uvek daje prostor povlačenja. Mišić se javlja iz oblasti gde gromovi tuku čak i iz vedra neba, pa nije čudo da uvek u blizini imate siguran zaklon. Ipak smatram da je udar na Bajdena uspešno završen a nastavak je kao davljenje miša. Nećemo se mi Srbi ovajditi previše ni sa Trampom, ali nam je nekako ljudskiji i bliži nego Bajden. Generalno, simpatičniji američki način kidanja glave uz osmeh, nego Mengeleov način kidanja glave uz keženje zuba. Kažem nema puno razlike ali osmeh je osmeh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *