УКРАЈИНА СЕ ЦЕЛА РАСПАДА: Одеса, Херсон, Николајев и Запорожје прете отцепљењем!

UKRAJINA SE CELA RASPADA: Odesa, Herson, Nikolajev i Zaporožje prete otcepljenjem!

16 maja 2020

“Ukrajina bi mogla izgubiti gradove Odesu, Herson, Nikolajev i Zaporožje, jer su podele unutar društva veoma duboke”, izjavio je zamenik predsednika komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodna pitanja Vladimir Džabarov.

Prema njegovim rečima, Rusiju zabrinjava aktuelna situacija u Ukrajini jer predsednik Vladimir Zelenski u suštini ne vlada zemljom, dok “određene sile“ mogu potkopati državnost Ukrajine.“Zabrinuti smo zbog takve situacije. Podele u ukrajinskom društvu su veoma duboke – za jugoistočnim regionima, koji ne žele ni da čuju za povratak u sastav Ukrajine, mogli bi poći i Odesa, Herson, Nikolajev, Zaporožje, koji za sada čekaju“, rekao je Džabarov.

Senator je takođe pretpostavio da bi do kraja godine Kijev mogao da najavi povlačenje iz Minskih sporazuma, istakavši da ukrajinske vlasti uopšte ne nameravaju da nešto preduzmu u cilju izvršavanja obaveza iz tog dokumenta.

Džabarov je ocenio i nedavnu posetu zamenika šefa administracije predsednika Rusije Dmitrija Kozaka Berlinu, gde je na bilateralnom sastanaku razgovarao sa nemačkom stranom o situaciji u Ukrajini.

“Važno je što su pregovori održani u bilateralnom formatu, bez predstavnika Ukrajine, što bi moglo doprineti tome da razgovori o realizaciji Minskih sporazuma pređu u fazu konstruktivnog delovanja”, istakao je on.

Pritom, Džabarov je podsetio da Rusija nije strana koja učestvuje u konfliktu u Donbasu.

KOMENTARI9 komentara

 1. Zorana says:

  Ne raspada se nista, jer Rusija ne podrzava Ruse u Ukrajini. Prepreka je i mentalitet orthodoxnih naroda kojima fali sabornost i inicijativa. Grci su ih pretvorili u ovce za klanje, a cionisti vladaju orthdoxnim zemljama. Tuzan polozaj belog naroda.

  • Miraš says:

   Zašto misliš da do raspada Ukrajine može doći samo ako to podrži Rusija? Ukrajina se sama po sebi oduvek raspadala nekako po sredini oko reke Dnjepar. Džabarov je rekao jako malo, Rusi puno više znaju o Ukrajincima i njihovim sklonostima. Istorijske neprilike u koje je upadala Ukrajina nisu niamlo jednostavne. Vreme če pokazati, sli moguće je da će Ukrajina ući u veće unutrašnje sukobe, ne samo na jugoistoku Ukrajine. Mihail Mihajlovič Nečaj (24.02.1930 - 14.07.2011), rođen je u mestu Verhnjij Jasenjev, Ivano-Frankivska oblast, zapadna Ukrajina. Poznat je kao poslednji živi moljfar (ili molfar). U kulturi gucula, ukrajinskih gorštaka, moljfarima nazivaju natprirodno obdarene ljude, oni imaju dar maga i iscelitelja. Guculi su stanovnici Karpata, etnička grupa Ukrajinaca. Poreklo karpatskih molfara povezuju sa sveštenicima drevnih arijevskih plemena. ... Za svog života predvideo je da će Ukrajina nestati. Mi idemo dole, naš genetski fond umire. Zakarpatska Ukrajina biće data Mađarima i Česima. Galičina će biti pod Poljskom. Istočna i Centralna Ukrajina će biti u Rusiji, Bukovine će pripasti Rumuniji. Dakle, Ukrajine na karte neće biti.

   • Slobodanka says:

    U boljem slučaju ako bi ovo Nečajevo vidjenje budućnosti shvatili samo kao upozorenje, a ne bukvalno kao "siguran budući dogadjaj", onda bi Ukrajina mogla da preživi teško vreme bez raspada zemlje. Neka korist od Zelenskog je u tome što je bar pokrenuo proces popravljanja odnosa sa Rusijom. Neke sledeće snage postići će još više u tom pravcu. Da su odnosi država Ukrajina i Rusija bliži, tada bi bilo teško zamisliti i njihov spor oko Krima. Ne kažem ovo iz rusofilstva. Nego primetno je da su zemlje istočne Evrope postali prosti psi lajači Zapada koji kevću na Rusiju. To je degradacija ne samo politička, nego to vodi i ekonomskom propadnju zemlje. Evo da zamislimo da je naš sused naprimer država Indija. Mislim da bi mi izbegavali zamku političkog sukobljavanja sa Indijom, bez obzira šta se nama dopada i eventualno ne dopada u toj zemlji. Ukrajina je upala u kompleks veličine u odnosu na Rusiju, a zapravo slabi na svim šavovima. Elite koje vode tu zemlju nisu pragmatične, nego ponašaju se budalasto, može se reći i suludo.

  • Miraš says:

   Zelenski jeste Jevrej, on je tako dobio zeleno svetlo, ali prisešće i njemu da bude predsednik Ukrajinom. Nije nimalo jednostavno vladati Ukrajinom, ko god se u to uvali imaće gorkih problema. O u istoriji novije Ukrajine neće pobeći samo Januković. Hteli su Ukrajinu pa nek vide kako je to. A Zelenski će najverovatnije podneti ostavku.

 2. Kulak says:

  Zašto u ovu listu nije stavio i Dnjepropetrovsk i Harkov? To su veiki gradovi u kojima živi dominantno ruskojezično stanovništvo.Ti ljudi ne žele biti porobljeni pod ukrajinskom neonacističkom banderovskom čizmom.

  • Miraš says:

   Iz Dnjepropetrovske oblasti je Zelenski, to bi bilo kao da predsedniku Ukrajine stavlja prst u oko. Osim toga nešto treba da bude i iznenadjenje.

  • Slobodanka says:

   Nije mi jasno ni zašto je ovo Džabarov javno izjavio. Posle takve izjave samo će biti još više pogoršanja na relaciji Kijev-Moskva. Opasno je za stanovništvo Donbasa zbog mogućih većih ratnih dejstava Kijeva prema Donbasu. Zatim i zbog povečanja represije u Odesi, Hersonu, Mikolajevu. Mada i pre ove izjave jasno je da Zelenski neće sprovesti sporazume iz Minska. Sporazumi iz Minska zapravo odavno su mrtvi, ali u tom vremenu čekanja Donbas se potpuno odvojio i udaljio od Ukrajine. Više ne postoji način da Zelenski vrati Donbas pod vlast Ukrajine.

 3. Za Srbiju says:

  Tek će da gori.

 4. Milan says:

  Ako se to desi time bi Ukrajina izgubila izlaz na Crno more. Ako bi Ukrajina postala kontinentalna zemlja, kao takva bila bi manje upotrebljiva za atlantiste. Kad čuju šta Džabarov priča povećaće vršljanje po Crnom moru, a i u Odeškoj, Mikolajevskoj i Hersonskoj oblasti. Imaju novaca pa nek troše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *