UKRAJINA SE RASPADA, RUSIJA SVE VEĆA: I Donjeck proglasio nezavisnost i održava referendum o pripajanju Rusiji

UKRAJINA SE RASPADA, RUSIJA SVE VEĆA: I Donjeck proglasio nezavisnost i održava referendum o pripajanju Rusiji

7 aprila 2014

Tan2014-4-6_173450338_53_620x0Predstavnici gradova regiona Donbas u istočnoj Ukrajini izglasali su danas rezoluciju o proglašenju „Donjecke narodne republike“, nezavisne od Ukrajine.

„Proglašavamo stvaranje suverene države Donjecke narodne republike“, saopšteno je u sali regonalne uprave, što su delegati propratili glasnim odobravanjem, uz povike „ura“, preneli su ruski mediji.

Delegati su takođe doneli odluku da najkasnije do 11. maja bude održan referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji, a od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražili su da ima pošalje „privremeni mirovni kontigent“ vojske.

KIJEV: PRIPADNICI DESNOG SEKTORA POKUŠAVAJU DA ZAUZMU ZGRADU SUDA

Pripadnici nacionalističke grupe Desni sektor pokušavaju da zauzmu zgradu Vrhovnog suda u Kijevu, a do sada su blokirali ulaze u zgradu i opkolili je, javlja ruska televizija na engleskom jeziku „Raša tudej“.

Oko 100 aktivista je sprečilo zaposlene da uđu u zgradu na zadnja vrata. Pored zgrade je postavljena bina sa audio opremom. U zgradu su donete automobilske gume, ali još nisu zapaljene.

Zbog ove akcije nije mogao početi skup sudija koji je planiran za danas.

Policija je, u međuvremenu, saopštila da su demonstranti koji su zauzeli zgradu službe bezbednosti u Luganjsku zaplenili oružje, dok je saobraćajna policija zatvorila sve puteve koji vode u grad.

„Nepoznate osobe koje se nalaze u zgradi provalile su u skladište sa oružjem i zaplenile ga“, navela je policija, preneo je Rojters.

Devet osoba je povređeno u nemirima u Luganjsku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *