Украјина се спрема да нападне Придњестровље!?

Ukrajina se sprema da napadne Pridnjestrovlje!?

25 jula 2015

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICSUkrajinska armija je stacionirala između pet i sedam hiljada vojnika na granici sa Pridnjestrovljem, izjavio je predsednik Republike Pridnjestrovlje, Evgenij Ševčuk.

Ševčuk je ocenio ovo „neprijateljskim aktom“ Kijeva.

„Koncentrisali su veoma jake oružane snage na našim granicama. Reč je o sili koja broji između pet do sedam hiljada vojnika.“ – kaže Ševčuk na konferenciji za medije.

Ševčuk je 20. jula izdao ukaz i naređenje o mobilizaciji svih muškaraca do 27 godina, a već neko vreme se govori o mogućem sukobu Ukrajine i Pridnjestrovlja u cilju dalje provokacije i pritiska na Rusiju.

U Pridnjestrovlju su stacionirane mirotvoračke snage armije Ruske Federacije od vremena od kad je Pridnjestrovlje proglasilo nezavisnost od Moldavije. Veliki broj ruskih analitičara je pisao o mogućnosti takvog scenarija.

Dolazak Mihaila Sakašvilija, bivšeg gruzijskog predsednika, na mesto guvernera oblasti Odesa, mnogi su protumačili kao pripreme Kijeva za rat u Pridnjestrovlju, a sam Petro Porošenko, ukrajinski predsednik, još ranije je rekao da će sve učiniti u cilju obnavljanja teritorijalne celovitosti Moldavije.

Inače, oblast Odesa je najbliža ukrajinska oblast Pridnjestrovlju, te su upravo zato analitičari ocenjivali da je postavljanje Sakašvilija na mesto guvernera Odese jasan signal da predstoji provokacija novih sukoba sa Rusijom u oblasti Pridnjestrovlja. Porošenko je dao državljanstvo Sakašviliju i postavio ga na mesto guvernera Odese, a prethodno ga je postavio i za svog ličnog savetnika.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. mister Tucoprc says:

    To će biti napad na suverenu državu a onda Rusija to isto može da uradi u Ukrajini. I mislim da će tako i da se desi, zgaziće Kijev za 3 dana.

  2. antiprotivan says:

    Paaaaaa Rusija može da se, za početak sjeti da joj ukrajina duguje par mlrd zelembaća, da im zavrne slavine za plin,.................... A u i braća iz Donjecka malo pojačaju dejstva, pa će vidimo kako bi ko prošao ?

  3. Milenko says:

    Cackanje po Pridnjestrovlju je pocetak kraja Ukraine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *