Ukrajina se sprema za rat u istočnom delu zemlje

Ukrajina se sprema za rat u istočnom delu zemlje

22 marta 2014

russians soldiers CrimeaNova vlada Ukrajine je povećala svoju vojnu prisutnost u istočnom delu zemlje zbog bojazni da će se proruske separatističke težnje proširiti dalje od Krima.

Ukrajinski vojni zvaničnici ističu kako su spremni za bilo koji scenarij. Međutim, bez teške artiljerije ili nekog ozbiljnijeg pojačanja trenutne vojne snage u Novoazovsku teško bi se mogle odupreti ruskoj agresiji.

Zasad nisu uočena vojna kretanja sa druge strane granice, u Rusiji, ali bez obzira na to, u proteklim danima Ukrajina je pojačala kontrole u ovoj regiji, prenosi AFP.

Prvo pravo vojno pojačanje stacionirano je 60 km zapadno od Novoazovska. U blizini sela Anadol, desetine dobro opremljenih ukrajinskih vojnika kopaju rovove oko svog kampa, dok je na ulazu u bazu postavljen tenk.

Vojska je raspoređena i oko Dnipropetrovska, velikog grada koji je udaljen oko 400 km jugoistočno od glavnog grada Kijeva.

Stanovnici su posvedočili kako su videli grupu transportnih vozila i tenkove. Sam narod je podeljen, ljudi ističu kako većina Ukrajinaca u ovoj regiji gaji patriotske osećaje, ali im se nimalo ne sviđa politički sukob u koji su uvučeni. Uz to, mnogi Ukrajinci imaju članove familije u susednoj Rusiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *