УКРАЈИНА СПРЕМА ВОЈСКУ! Ово је тренутна ситуација!

УКРАЈИНА СПРЕМА ВОЈСКУ! Ово је тренутна ситуација!

23 јуна 2017

Европа баца Украјину на колена, моја земља од ње неће дочекати помоћ – оценио је Леонид Кучма.

Бивши председник Украјине је ово изговорио на Међународном форуму „Свитање Европе: историјска закономерност цивилизацијског кретања напред“. Притом је открио:

„Ми се радујемо слободном избору, Европи и трговини с њом, али ми са њоме можемо да тргујемо само пшеницом и медом, а квотирање је сурово. За први квартал 2017-ме смо квоту изабрали, а сада нас Европљани бацају на колена и траже да сечемо своје шуме и да им продајемо дрво. Где је њихова помоћ Украјини? Кад постанемо сиромашни, коме ћемо уопште бити потребни?“

Кучма се пожалио и да је ЕУ већ заборавила Украјину и чак отворио питање: „Због чега ми никада нисмо били држава?“ Још је додао:

„Ми се распадамо. Остали смо фактички без привредних грана са високим технологијама. Не правимо више ни ракете ни авионе. Постајемо сировински додатак другима. Куда ми уопште идемо?“

Слику је још мрачнијом учинио украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков који је саопштио да је досад самоубиство извршило око 500 учесника „антитерористичке операције“ коју Кијев од 2014-те води против Донбаса.

А бивша хунта, иза које стоје Вашингтон и Брисел, последњих дана још показује намеру да обнови рат. Чак као да се нада да ће бити у стању да изведе блиц-криг против Луганске и Доњецке Републике.

Такве наде су се појавиле након посете украјинског премијера, Владимира Гројсмана, Загребу и уверавања хрватских званичника да Кијев има добре шансе ако изведе своју „Олују“.

Гројсман у Загребу

Шеф украјинског Савета за националну одбрану и безбедност – Александар Турчинов – већ је затражио да се „антитерористичка операција“ обустави и да Украјина „приступи новој етапи заштите од хибридног рата“. И предложио хитно формирање радне групе која би разрадила конкретан „план мера и дејстава“.

Кијевски аналитичари већ говоре о потреби „муњевите офанзиве на широком фронту“, са избијањем на границу са Русијом и уништавањем свега што буде пружало отпор. Други, опрезнији, предлажу постепено напредовање у оквирима садашње „операције“.

Индикативно је присталица „хрватског сценарија“ нема превише међу украјинским генералима и војним експертима.

Генералштаб у Кијеву није против нападачке операције, али је објавио да још „изучава питање“. Упозорио је да је за напад потребно имати три пута више војника на фронтовима него донбаске армије, а би и тада губици могли да буду веома велики.

Сви се у Кијеву слажу у једном: главни циљ операције, поред наношења пораза донбаским републикама, мора бити преузимање контроле над границом са Русијом.

Украјински војни врх нарочито зазире од руских јединица које се налазе уз међудржавну границу и опомињу најватреније заговорнике новог рата да се нипошто не би смео испровоцирати отворени улазак Русије у рат.

Најмање поборника има „немачка варијанта“, односно – невојна реинтеграција Донбаса у састав Украјине.

Они упозоравају да би „хрватски сценарио“ Украјину могао коштати 20-30 хиљада погинулих војника и губитка знатног дела војног потенцијала.

Опрезнији генерали посебно опомињу: неприпремљена офанзива биће – пут у пакао.

Зато предочавају: армија се може добро припремити тек за пола године, а још боље – до наредног пролећа.

Украјински генерали су се опекли и на недавном пробоју код Желобока. Ту су у првом налету имали безначајан успех, али је армија Луганске Републике убрзо Украјинцима нанела озбиљне губитке на малом простору.

Неки у Кијеву би да зарате најкасније почетком септембра.

KOMENTARI3 коментара

  1. Trifun says:

    Cinjenica je da ako Ukrajina prekrsi Minski sporazum i krene u agresiju Rusija ce imati odresene ruke da se otvoreno umijesa. Nikakvi tu pritisci nece pomoci, ionako su hijene povele ekonomski rat protiv Rusije jedino sto preostane je otvoreni rat. A taj rat se nece voditi na teritoriji Rusije. Rusija ce sprziti ukrajiske snage munjevito i uci u Kijev u kojem ce instalirati okupacionu vladu ciji zadatak ce biti denacifikacija Ukrajine, njeno razoruzavanje i bacanje u polukolonijalni status. Imaju izbor. Nema nazad.

  2. Kulak says:

    Kako može završiti osovina ukrajinskih neofašista banderovaca i židovskih tajkuna (Waltzman tzv. Porošenko, Grojsman, Kolomojski) koji su opljačkali sve što se opljačkati moglo? Nikako! Ko će ih spasiti? Anemični Plenković? Cirkus!

  3. goran says:

    Po politickoj gluposti, Ukrajinci bi se mogli porediti samo sa Srbima. Zivi bili braco, ma koliko dugo to bilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u