УКРАЈИНА СПРЕМА ВОЈСКУ! Ово је тренутна ситуација!

UKRAJINA SPREMA VOJSKU! Ovo je trenutna situacija!

23 juna 2017

Evropa baca Ukrajinu na kolena, moja zemlja od nje neće dočekati pomoć – ocenio je Leonid Kučma.

Bivši predsednik Ukrajine je ovo izgovorio na Međunarodnom forumu „Svitanje Evrope: istorijska zakonomernost civilizacijskog kretanja napred“. Pritom je otkrio:

„Mi se radujemo slobodnom izboru, Evropi i trgovini s njom, ali mi sa njome možemo da trgujemo samo pšenicom i medom, a kvotiranje je surovo. Za prvi kvartal 2017-me smo kvotu izabrali, a sada nas Evropljani bacaju na kolena i traže da sečemo svoje šume i da im prodajemo drvo. Gde je njihova pomoć Ukrajini? Kad postanemo siromašni, kome ćemo uopšte biti potrebni?“

Kučma se požalio i da je EU već zaboravila Ukrajinu i čak otvorio pitanje: „Zbog čega mi nikada nismo bili država?“ Još je dodao:

„Mi se raspadamo. Ostali smo faktički bez privrednih grana sa visokim tehnologijama. Ne pravimo više ni rakete ni avione. Postajemo sirovinski dodatak drugima. Kuda mi uopšte idemo?“

Sliku je još mračnijom učinio ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov koji je saopštio da je dosad samoubistvo izvršilo oko 500 učesnika „antiterorističke operacije“ koju Kijev od 2014-te vodi protiv Donbasa.

A bivša hunta, iza koje stoje Vašington i Brisel, poslednjih dana još pokazuje nameru da obnovi rat. Čak kao da se nada da će biti u stanju da izvede blic-krig protiv Luganske i Donjecke Republike.

Takve nade su se pojavile nakon posete ukrajinskog premijera, Vladimira Grojsmana, Zagrebu i uveravanja hrvatskih zvaničnika da Kijev ima dobre šanse ako izvede svoju „Oluju“.

Grojsman u Zagrebu

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost – Aleksandar Turčinov – već je zatražio da se „antiteroristička operacija“ obustavi i da Ukrajina „pristupi novoj etapi zaštite od hibridnog rata“. I predložio hitno formiranje radne grupe koja bi razradila konkretan „plan mera i dejstava“.

Kijevski analitičari već govore o potrebi „munjevite ofanzive na širokom frontu“, sa izbijanjem na granicu sa Rusijom i uništavanjem svega što bude pružalo otpor. Drugi, oprezniji, predlažu postepeno napredovanje u okvirima sadašnje „operacije“.

Indikativno je pristalica „hrvatskog scenarija“ nema previše među ukrajinskim generalima i vojnim ekspertima.

Generalštab u Kijevu nije protiv napadačke operacije, ali je objavio da još „izučava pitanje“. Upozorio je da je za napad potrebno imati tri puta više vojnika na frontovima nego donbaske armije, a bi i tada gubici mogli da budu veoma veliki.

Svi se u Kijevu slažu u jednom: glavni cilj operacije, pored nanošenja poraza donbaskim republikama, mora biti preuzimanje kontrole nad granicom sa Rusijom.

Ukrajinski vojni vrh naročito zazire od ruskih jedinica koje se nalaze uz međudržavnu granicu i opominju najvatrenije zagovornike novog rata da se nipošto ne bi smeo isprovocirati otvoreni ulazak Rusije u rat.

Najmanje pobornika ima „nemačka varijanta“, odnosno – nevojna reintegracija Donbasa u sastav Ukrajine.

Oni upozoravaju da bi „hrvatski scenario“ Ukrajinu mogao koštati 20-30 hiljada poginulih vojnika i gubitka znatnog dela vojnog potencijala.

Oprezniji generali posebno opominju: nepripremljena ofanziva biće – put u pakao.

Zato predočavaju: armija se može dobro pripremiti tek za pola godine, a još bolje – do narednog proleća.

Ukrajinski generali su se opekli i na nedavnom proboju kod Želoboka. Tu su u prvom naletu imali beznačajan uspeh, ali je armija Luganske Republike ubrzo Ukrajincima nanela ozbiljne gubitke na malom prostoru.

Neki u Kijevu bi da zarate najkasnije početkom septembra.

KOMENTARI3 komentara

  1. Trifun says:

    Cinjenica je da ako Ukrajina prekrsi Minski sporazum i krene u agresiju Rusija ce imati odresene ruke da se otvoreno umijesa. Nikakvi tu pritisci nece pomoci, ionako su hijene povele ekonomski rat protiv Rusije jedino sto preostane je otvoreni rat. A taj rat se nece voditi na teritoriji Rusije. Rusija ce sprziti ukrajiske snage munjevito i uci u Kijev u kojem ce instalirati okupacionu vladu ciji zadatak ce biti denacifikacija Ukrajine, njeno razoruzavanje i bacanje u polukolonijalni status. Imaju izbor. Nema nazad.

  2. Kulak says:

    Kako može završiti osovina ukrajinskih neofašista banderovaca i židovskih tajkuna (Waltzman tzv. Porošenko, Grojsman, Kolomojski) koji su opljačkali sve što se opljačkati moglo? Nikako! Ko će ih spasiti? Anemični Plenković? Cirkus!

  3. goran says:

    Po politickoj gluposti, Ukrajinci bi se mogli porediti samo sa Srbima. Zivi bili braco, ma koliko dugo to bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *