PUTIN SE NEĆE ZAUSTAVITI NA KRIMU – Na redu su Belorusija, Finska i baltičke zemlje

PUTIN SE NEĆE ZAUSTAVITI NA KRIMU – Na redu su Belorusija, Finska i baltičke zemlje

31 marta 2014

20140206_putinPosle aneksije Krima i nagomilavanja snaga na granici sa Ukrajinom, Vladimir Putin se neće zaustaviti u pokušaju da proširi Rusiju, izjavio Andrej Iljarionov.

Putin se neće zaustaviti sve dok ne „osvoji“ Belorusiju, baltičke zemlje i Finsku, izjavio je bivši savetnik ruskog predsednika za ekonomiju Iljarionov, objavio je „Independent“.

Iljarionov, koji je bio Putinov savetnik od 2000. do 2005. godine, rekao je da ruski predsednik nastoji da stvori „istorijsku pravdu“ povratkom na dane iz perioda poslednjeg cara Nikolaraja Drugog i Sovjetskog Saveza pod Staljinom.

U izjavi za švedski list „Svenska dagbladet“, Iljarionov je naveo da bi Rusija mogla da tvrdi da je davanje nezavisnosti Finskoj 1917. godine bio čin „izdaje protiv nacionalnih interesa“, preneo je „Independent“.

„Putinov stav je da on štiti ono što pripada njemu i njegovim prethodnicima. Delovi Gruzije, Ukrajine, Belorusije, baltičkih država i Finske su teritorije za koje Putin tvrdi da mu pripadaju. Zapadni lideri su, sudeći iz onog što izjavljuju, potpuno zaboravili da na svetu postoje neki lideri koji žele da osvoje druge zemlje“, kazao je Iljarionov.

Iljarionov je, kako se navodi na sajtu „Independenta“, sada u Centru za globalnu slobodu i napredak vašingtonskog Kejto instituta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *