УКРАЈИНА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Ствара се нова држава – МАЛОРУСИЈА

UKRAJINA VIŠE NE POSTOJI: Stvara se nova država – MALORUSIJA

18 jula 2017

Lider samoproglašene DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio je da je situacija u Ukrajini došla u bezizlazan položaj, a izlaz iz njega je stvaranje nove države Malorusije na prelazni period do tri godine.

„Situacija je došla do ćorsokaka. Mi predlažemo plan reintegracije zemlje… Da bi se zaustavio građanski rat, razgovarali smo o situaciji i došli do zaključka da se Ukrajina pokazala kao propala država. Kijevski režim nije u stanju da prekine građanski rat… Predlažemo da se uspostavi država Malorusija. Malorusija je nezavisna mlada država. Na prelazni period do tri godine“, rekao je Zaharčenko novinarima.

Zaharčenko smatra da bi stvaranje nove nezavisne države pomoglo zaustavljanju sukoba u Donbasu.

„Nas treba da podrže stanovnici regiona. Ovaj izlaz je moguć pod uslovom da međunarodna zajednica podrži ovu ideju“, dodao je šef DNR.

Zaharčenko je, takođe, predložio da se u Malorusiji za vreme prelaznog perioda uvede vanredno stanje.

„S obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, mogućnosti nastanka haosa i raspada, zbog mogućnosti pokretanja ’rata svih protiv svih‘, smatramo da je neophodno da se za period do tri godine uvede vanredno stanje. U tom periodu biće završen proces usvajanja novog ustava i zavođenje reda“, istakao je Zaharčenko.

Ministar za prihode i naloge DNR Aleksandar Timofejev rekao je da će Malorusija biti federalna država sa širokom autonomijom, a prestonica će biti Donjeck. Pod nadležnošću centralne vlade ostaće pitanje budžeta, vojske i obaveštajnih službi.

„Predlažemo da se iz svih regiona na ličnoj osnovi izaberu predstavnici za Ustavotvornu skupštinu na kojoj će biti osnovana država Malorusija i usvojen novi ustav“, rekao je Timofejev.

Prema njegovim rečima, ustav će zatim biti iznet na referendum.

„Tome će prethoditi široka javna rasprava i na regionalnom i na saveznom nivou“, dodao je ministar.

Za utvrđivanje ustava Malorusije jednoglasno su glasali okupljeni u sali, predstavnici DNR i drugih regiona Ukrajine.

Ustavom Malorusije biće utvrđen nesvrstani status i određena politika obnove odnosa sa Rusijom, Malorusija će voditi politiku ujedinjenja sa Saveznom državom Rusije i Belorusije, rekao je Timofejev.

„Malorusija je mnogonacionalna država čiji su državni jezici ruski i maloruski, uz očuvanje prava regionalnih jezika“, pročitao je Timofejev ustav Malorusije.

„Politika pridruživanja saveznoj državi Rusije i Belorusije, pri očuvanju nezavisnosti i suvereniteta. Čuvanje bezviznog režima u slučaju saglasnosti EU. Ukidanje oligokratije, između ostalog i na zakonodavnom nivou“, dodao je Timofejev.

Predlog o osnivanju Malorusije nije u suprotnosti sa Minskim sporazumima o Donbasu, dodao je Timofejev.

„U ’Minsku‘ nije definisano kako i šta tamo treba da se zove, postoji integritet granica i suverenitet. Dakle, mi smo proglasili suverenitet i integritet granica“, istakao je on.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašenih LNR i DNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

KOMENTARI3 komentara

 1. goran says:

  Uzalud je ovakvo ocekivanje, jer zapadni agent Putko nece to dozvoliti.

  • Mile says:

   Ne lupetaj.

 2. goran says:

  Cika Mile, navedi cinjenice, dokaze, sta je Putko uradio od pocetka konflikta u Ukrajini, osim sto je posmenjivao sve generale koji su hteli da se bore?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *