Ukrajina vodi kao „nestale” 3.427 vojnika i oficira iz „južnog džepa”

Ukrajina vodi kao „nestale” 3.427 vojnika i oficira iz „južnog džepa”

10 avgusta 2014

ukrajina-lugansk5Oko tri i po hiljade ukrajinskih vojnika, koji su bili blokirani uz granicu sa Rusijom, vode se kao „nestali” – otkrio je agenciji RIA Novosti izvora iz vrha Ministarstva odbrane Ukrajine.

Pri tom je precizirao: „Kao nestale, vodimo tačno 3.427 vojnika i oficira. Verujemo da su svi poginuli. Praktično više i nema nade da je iz 72-ge, 24-te, 51-ve i 79-te brigade više u životu. Tokom protekle dve nedelje iz obruča su izašle samo četiri grupe u kojim je bilo 7 do 18 ljudi”.

Isti izvor je precizirao da je od cele 72-ge brigade u životu ostalo 467 vojnika i oficira, od 24-te – samo 473, od 51-ve još manje – samo 136 vojnika (pa je faktički prestala da postoji), a 79-ta je ostala sa 369 vojnika i oficira.

Sva vojna tehnika ovih ukrajinskih jedinica ostala je na bojnom polju i prešla u ruke Armije DNR.

Ukrajinski predsednik Petar Porošenko naredio je istragu koja treba da ustanovi: ko je kriv što su pobrojane ukrajinske brigade upale u okruženje i bile masakrirane.

Već su u toku saslušanja i preživelih oficira jedinica i oficira iz Generalštaba koji su im prenosili i izdavali naređenja.

Kreator neuspelog ukrajinskog blic-kriga – bivši sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost Andrej Parubij – već je morao da podnese ostavku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *