Ukrajina zabranila ulazak ruskom mitropolitu

Ukrajina zabranila ulazak ruskom mitropolitu

10 maja 2014

Turcino Ukraine 37348Ruskom mitropolitu Ilarionu Volokolamskom nije dozvoljen ulaz u Ukrajinu i morao je sa aerodroma da se vrati kući.

Mitropolit Ilarion, šef odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije, sleteo je sinoć na aerodrom u Dnjepropetrovsku, radi učešća na ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice mitropolije Dnjetropetrovske, javila je agencija Itar Tass.

Ukrajinske vlasti su zaustavile ruskog mitropolita prilikom pasoške kontrole na aerodromu Dnjetropetrovsk i dali mu pismeno obaveštenje o zabrani ulaska u Ukrajinu, bez obrazloženja takve odluke.

Pošto nije mogao da uđe u Ukrajinu, on je na aerodromu preneo pozdrave patrijarha Kirila mitropolitu Irineju Dnjepropetrovskom i predao mu Orden Svetog kneza Danila Moskovskog, posle čega je odleteo kući.

RUMUNIJA TRAŽI OBJAŠNjENjE OD MOSKVE ZBOG ROGOZINA

Rumunija je zatražila od Moskve objašnjenje, pošto je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin saopštio da mu je ta zemlja, kao i Ukrajina, uskratila prolaz preko svog vazdušnog prostora, na povratku iz Pridnjestrovlja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije, zatražilo je od Moskve da razjasni da li Rogozinovi komentari predstavljaju „zvanični stav Ruske Federacije prema Rumuniji kao članice EU i NATO“.

Ministarstvo navodi i da „veruje da je pretnja da će zamenik ruskog premijera koristiti strateški bombarder veoma ozbiljna, u trenutnim okolnostima u regionu“.

U saopštenju se dodaje da je „Ruska Federacija prekršila teritorijalni integritet Ukrajine… dok proruski separatisti krše javni red u susednoj zemlji“.

Rumunsko ministarstvo dodaje i da se Rumunija pridržava sankcija koje je uvela Evropska unija protiv Rusije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *