УКРАЈИНЦИ БЕСНИ: Капитулирали смо! ДОНБАС ЈЕ ПОБЕДИО!

UKRAJINCI BESNI: Kapitulirali smo! DONBAS JE POBEDIO!

2 oktobra 2019

Rusija i evropske sile pozdravile su sporazum Kijeva i pobunjeničkih snaga u Donbasu u Ukrajini, ali su mnogi u toj zemlji sporazum odbacili kao kapitulaciju.

U sporazumu koji je potpisan u ponedeljak s pobunjenicima, Ukrajina, Rusija i evropski posrednici su se obavezali da budu održani izbori na istoku u tom regionu, gde već pet godina traje sukob između separatista i ukrajinskih snaga, u kojem je poginulo više od 13.000 ljudi, navodi Rojters.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je sporazum kao veliki korak ka rešenju konflikta, dok su ostali političari u toj zemlji ocenili da to otvara vrata „cementiranju“ prisustva Rusije u regionu.

Zelenski insistira na tome da će lokalni izbori na istoku biti održani isključivo po zakonima Ukrajine i pošto ta zemlja vrati kontrolu nad svojim granicama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je postizanje sporazuma kao pozitivan korak ka primeni sporazuma iz Minska i najavio da će uskoro biti saopšten datum samita Normandijske četvorke, koju čine Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je još rano govoriti o mogućnosti ukidanja sankcija Rusiji, ali je pozdravila sporazum kao korak u pravom smeru.

S druge strane, bivši predsednik Petro Porošenko, koji je sada poslanik u parlamentu, izjavio je da je „ovo kapitulacije Ukrajine“.

On je ocenio da je sporazumom Ukrajina upala u ruke Rusiji jer se obavezala da održi lokalne izbore, a nije dobila garancije da će ponovo uspostaviti kontrolu nad celom svojom granicom s Rusijom.Nekoliko stotina ljudi, pretežno nacionalista, protestovalo je sinoć izpred predsedničke rezidencije u Kijevu i na Trgu nezavisnosti, poznarom kao Majdan, gde su održane prozapadne demonstracije pre šest godine.

Sporazum iz Minska, potpisan 2015. godine pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, predviđa da Ukrajina vrati punu kontrolu nad svojom granicom sa Rusijom, ali tek nakon što regioni s većinskim ruskim stanovništvom dobiju široku autonomiju i održe lokalne izbore.

Odredbe sporazuma iz Minska o širokoj autonomiji naišle su na kritike u Ukrajini, što je bila prepreka za realizaciju sporazuma koji Zelenski sada pokušava da oživi.

KOMENTARI3 komentara

  1. E.Lirsch says:

    "Car" jopet slavi VELIKU POBEDU. Sve daje za SEVERNI TOK-2. Ako mu to omane ima da svicne ko "ledenica".

  2. teoretičar says:

    Nikada u životu se ne zna kaćeš na.ebati ili bankrotirati. A sve zato što misliš da to ne može da se desi.

  3. teoretičar says:

    (Ovo je komentar oslobođen svih obzira) I sa' ka' dobiju autonomiju, samo sačekaju pedes godinica i proglase se državom. E sad, šta će i kako će biti zavisi ko ti pomogne da se pocepaš. Ako pomogne Zapad, onda će i Rusija i Ukrajina proći kao Srbija sa Crnom gorom, a ako pomogne Rusija, e onda...će postati deo Rusije kao KiM što se bori da postane deo Albanije. Nije isti? Ma isti...samo drugo pakovanje. Po mojemu Milutinu, svako po polutinu, ja smatram da je tih pedes godina trebalo biti preskočeno, ali imam utisak da Rusija cilja još poneke delove Ukrajine i zato ne žuri. A bilo bi i prebrzo za oslabljena srca zapadnog krila, jer im Krim zaseo u sred očiju i nikako da dođu sebi. Znate ono kad vas neko, ako vas je neko, opaučio posred oba oka pa vam sve sami crveni krugovi zaigrali. Eto, to je Krim uradio. Mi nismo videli crvene krugove ali nemam pojma ko je. Samo znam da jeste. Rusija je sredila ili će uskoro srediti Donbas, otvoriće ponovo saradnju sa Ukrajinom, a onda će kroz koju deceniju Odesa da izađe na referendum i traži samostalnost od Ukrajine, ko Kantalonija od Espanje. Pa krenulo sa raspadom Jugoslavije a lepo smo zapadnjake upozoravali šta može da se desi i da to može da im zada hroničnu dijareju, ali i pored toga, ta otcepljujuća sila nema nameru da stane nego i dalje cepa, cepa, cepa. I lepo smo im rekli da ima takvih situacija svuda, ama baš svuda po svetu. Mi nismo moćni al smo brate, pametni! I eto viš, tek se zaleće a gde se zaleće nije predvidljivo više. Ode, ode, ode...ma stiće i gde nikad nisu sanjali da će stići. Za nju ni nebo nije granica ane okean. Ma muka živa. A zamislite još kad sredi Belorusiju i zagrli je ka sestru koju nije video decenijama svojim medveđim šapama? Puče srce u vojnika. Ova zadnja mudrost nije mudrost, nego samo lirski dodatak. A ono pre toga su sve lirske mudrosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *