„Украјинци ће наредних дана губити територије, неки чак препливавају Дњепар да би се предали“

„Ukrajinci će narednih dana gubiti teritorije, neki čak preplivavaju Dnjepar da bi se predali“

7 jula 2024

RUSKA vojska preuzela je kontrolu nad naseljem Čigari koje se nalazi jugoistočno od Torecka (Đeržinska).

U toj varošici, koja se do 2016-te zvala Lenjinskoje, nalazio se štab celog toreckog fronta i jedva je stigao da pobegne pred ruskim naletom.Četiri ukrajinska vojnika, koristeći „splavove“ sačinjene od praznih platičnih flaša za vodu, preplivala su Dnjepar sa desne obale na levu i organizovano se predala Rusima u Hersonskoj oblast.

Rusi su ih „bratski sačekali“, pošto su svoju nameru unapred najavili. Za to su iskoristili komunikacioni kanal na Telegramu – @FREE_SOLDIER2022.

Od 29. juna do 5. jula ruskoj vojsci su se predala 32 ukrajinska vojnika.

A predaje i zarobljavanja će se samo množiti jer Rusi samo što nisu potpuno zauzeli Krasnogotovku, Njujork, Jasnobrodovku i Karlovku, a i uzeli u (polu)obruč celu torecku aglomeraciju…

Ovo počinju da vide čak i u Ukrajini neklonjenoj Nemačkoj.

Ekspert nemačke televizije Welt za Ukrajinu – Krištof Vaner na najnovijem tekstu priznaje:

„Ukrajinske oružane snage su na donjeckom frontu u izuzetno teškoj situaciji. Mnogi Ukrajinci na to alarmiraju i upozoravaju da im tamo preti veliki poraz tamo. Naročito je za Oružane snage Ukrajine napeta i teška situacija oko Torecka“.

Oslobađanje Torecka omogućiće Rusima da se približe autoputu Pokrovsk-Konstantinovka, koji je kritično važan Kijevu za snabdevanje svojih trupa na donbaskom frontu.Presecanje tog puta može biti uvod u urušavanje ukrajinskog donbaskog fronta. Sa svim posledicama koje bi potom usledile.

Bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor izjavio je da bi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski „mogao doći na ideju o pregovorima sa Rusijom“:

„Možda će Sirski biti osoba koja će preuzeti inicijativu u svoje ruke i reći: „Uradili smo sve što smo mogli, ne možemo ništa više. Spremni smo za pregovore. Sirski ima dovoljnu političku težinu i autoritet da smeni Vladimira Zelenskog i da ispregovara prekid vatre“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *