Ukrajinci će pokušaj zauzimanja Donjecka i Luganska platiti glavama do 20.000 vojnika

Ukrajinci će pokušaj zauzimanja Donjecka i Luganska platiti glavama do 20.000 vojnika

16 avgusta 2014

ukraine-says-army-base-attacked-by-russian-led-groupArmija Donjecke Republike nastavila je sa kontraudarima na pozicije snaga kijevske hunte.

Uspešno napada Kutejnjikovo, kod mesta Zeljonoje uništila je utvrđeni položaj protivnika. Pri tom je poginulo oko 35 ukrajinskih vojnika. Kod sela Hrjašćevatoje razbila je jednu četu ukrajinske nacionalne garde i deo bataljona „Ajdar“.

Nastavila je uništavanje opkoljenih ukrajinskih snaga kod Hristiforovke i severno od Šahtjorska.

Na ukrajinsku javnost užasan utisak sigurno će ostaviti video-kadrovi uništene kolone 95-te Lavovske padobranske brigade koja je pokušala da se probije iz opkoljenog aerodroma Luganska.

Kolona je verovatno uništena višecevnim raketnim bacačima jer se na sniku vide uništeni i izgoreli kamioni i druga vojna tehnika i izgorela tela ukrajinskih vojnika.

Nešto bolje su prošli prvi i treći bataljon 30-te mehanizovane brigade, ali su i oni bili razbijeni kod Stepanovke.

Uprkos svemu ovome, portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Andrej Lisjenko, najavio je da će hunta narednih dana svojim snagama narediti opšti napada na Donjeck i Lugansk.

Praveći poređenje sa ruskim vraćanjem kontrole nad glavnim gradom Čečenije, ruski evojni stručnjaci su već izračunali da će ukrajinske snage imati između 10 i 20 hiljada poginulih, a da su ima male, ili nikakve šanse da ostvare cilj.

Prognoza je zasnovana na ovim bitnim okolnostima i činjenicama.

Ruska armija je protiv sebe u Groznom – gradu sa oko 300.000 stanovnika – imala 5-15.000 Čečena. Onih koji brane Lugansk i Donjeck već sada je nekoliko puta više.

Lugansk i Donjec zajedno imaju preko milion i po stanovnika, pa će Ukrajinci morati da napadaju 7-10 puta veći prostor.

Ruska armija je 1995. imala borbeno sposobnu avijaciju, a ukrajinska je na izdisaju. Još borci Novorosije imaju solidna PVO sredstva protiv svega što leti ispod 6000 metara.

Čečeni pre 14 godina nisu imali ni tenkove ni tešku artiljeriju, a armije Donjecke i Luganske Republike imaju i jedno i drugo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *