Ukrajinci hteli da opkole Ilovajsk, pa sami bili opkoljeni i još izgubili 10 tenkova

Ukrajinci hteli da opkole Ilovajsk, pa sami bili opkoljeni i još izgubili 10 tenkova

13 avgusta 2014

doneck_voj_1Još kijevska hunta nije započela svoju već danima pripremanu „završnu ofanzivu”, a ni Armija Donjecke Republike kontraudar sa više od 200 tenkova i drugih oklopnih vozila koji je najavio njen premijer Aleksandar Zaharčenko. Ali, rat postaje sve ozbiljniji.

Ukrajinci su ponovo pokušali da zauzmu ili da makar opkole grad Ilovajsk (35 kilometara istočno od Donjecka) jer bi im to omogućilo da udare na Donjeck preko Makejevke i da glavni grad DNR odseku od Luganske Republike. Samo, pokazalo se da, u najmanju ruku, nije nimalo lak zadatak.

Prvo su u pokušaju zauzimanja imali velike gubitke, a kad su mislili da su opkolili Ilovajsk – ispostavilo se da su se sami našli u okruženju.

Portparol Armije DNR Igor Ivanov objasnio je da je u borbama za taj grad poginuo i Nikolaj Berezovoj, muž Tatjane Čornovol, opunomoćenog predstavnika Petra Porošenka za borbu protiv korupcije.

Ukrajinci su na Ilovajsk „bacili” četiri svoja bataljona, ali su – pri pokušaju opkoljavanja grada – upali u zasedu između sela Zeljonoje, Grabskoje i Fjodorovka i bili masakrirani. Prema nepotpunim podacima, izgubili su deset tenkova, četiri druga oklopna vozila i višecevni raketni bacač „Grad”.

Prednost snaga Novorosije je što njeni borci brane svoje kuće i gradove, a ukrajinci ratuju u „inostranstvu”.

To se večeras najbolje videlo kod naselja Mandrikino, u blizini Donjecka.

Autobus pun pripadnika neonacističkog Desnog sektora promašio je skretanje i našao se pred utvrđenim punktom boraca DNR. Došlo je do pucnjave. „Sektorovci” su – iako su uspeli da ubiju snajperistu – na kraju imali sedam mrtvih i 13 ranjenih.

Uprkos svemu, kijevski kazneni odredi pokušavaju da zatvore obruč oko Donjecka, napadajući predgrađa grada na jugu i severu.

Nacionalna garda Ukrajine pokušava da razvije ofanzivu iz pravca Amrosijevke, gde su skoncentrisane njene značajne snage.

„Protivnik i dalje drži najvažnije puteve, držeći grupaciju vojske DNR u okruženju” — priznao je štab Armije DNR.

U međuvremenu su ukrajinska strana i ustanici razmenili zarobljenike.

Susret se dogodio na istoku Donjecke oblasti, između grada Torez i brda Saur-Mogila.

Prema podacima štaba DNR, ukrajinska armija je predala sedmoricu zarobljenika, a ustanici četvoricu, među kojima je bio jedan oficir.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *