УКРАЈИНЦИ И АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ ПРИМИРЈЕ ЗБОГ ПОРАЗА: Украјинци губе Тоњенкоје и Красногоровку

UKRAJINCI I AMERIKANCI TRAŽE PRIMIRJE ZBOG PORAZA: Ukrajinci gube Tonjenkoje i Krasnogorovku

26 januara 2015

krasnogr_1237988Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je večeras da je neophodno „hitno obnavljanje primirja na istoku Ukrajine”.

Istovremeno je zatražio da sve tri strane – i Kijev, i Donjeck i Lugansk – odmaknu teško naoružanje od linija dodira. Posebno je insistirao na „zatvaranju granice” između Rusije i Ukrajine.

Keri je takođe ponovio pretnju Baraka Obame: da će cena koju plaća Rusija biti povećana „ukoliko se napadi nastave”.

Američki državni sekretar – uostalom, kao i zvanični Vašington u celini – uopšte ne primećuje da je najnoviju fazu rata započeo Kijev i da su njegove snage, samo u toku 25. januara, preko 30 puta granatirale i raketirale veće gradove Novorosije.

Inače, na severozapadnoj periferiji Donjecka vode se žestoke borbe za prigradsko naselje Tonjenkoje.

Ukrajinci su morali da napuste deo tog naselja, a njegovi stanovnici su otkrili da su pre odstupanja opljačkali i zapalili mnoge kuće. Među njima je bilo i stranaca.

U starom delu grada Avdejevka – iz čije okoline Ukrajinci su mesecima granatirali Donjeck – danas su vođene i ulične borbe.

Borbe se vode i oko još dva satelitska grada oko Donjecka – Karlovke i Krasnogorovke.

Bitku za Krasnogorovku Ukrajinci praktično već gube. Deo njihovog tamošnjeg garnizona je opkoljen, a deo odstupa prema Kurahovu. Na unapred pripremljene rezervne utvrđene položaje.

Vojni analitičari smatraju da je i ovo dokaz da se deo frontova u Novorosiji „zaljuljao”. Procenjuju, međutim, da će pad ukrajinske okupacione uprave u delovima Donbasa koje Kijev još drži biti postepen, a ponegde i spor.

Inače, na sajtu „Cenzor.net” danas se bio pojavio tekst pod naslovom „Panika u Kijevu: armija ostavlja Donbas”, ali je ubrzo bio povučen.

Tekst se može naći na linku:

http://censor.net.ua/forum/752380/panika_v_kieve_siloviki_sdayut_donbass

Evo nekih njegovih delova:

„Međunarodni posmatrači uočavaju narastajuću paniku u Kijevu zbog uspešne kontraofanzive separatista oko Donjecka.

Za samo nedelju dana borbenih dejstava, partizani su ukrajinskim jedinicama naneli težak poraz. Ukrajinske snage u Donbasu imale su ogromne gubitke, vojnici su demoralizovani, njihovi komandiri izgubljeni i ne mogu da stave situaciju pod kontrolu.

Ukrajinska vojna komanda ozbiljno strahuje od mogućnosti da njene jedinice budu opkoljene kod Debaljceva i u nekim drugim rejonima.

Situaciju otežava to što su rezerve armije i nacionalne garde faktički iscrpljene…

Situacija je kritična, ali se oficiri boje da predsedniku Porošenku iznesu realno stanje stvari na jugoistoku zemlje i skrivaju od njega razmere katastrofe.

Šef države je, kao i ranije, uveren da je situacija pod kontrolom i nada se da će – i u slučaju realne pretnje vojnog poraza – još uvek imati šansu da zamoli zaštitu Zapada”.

KOMENTARI5 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Ako sada Rusi stanu, onda su totalne budale.. Trebaju pobiti fašiste sve do jednoga, a Porošenka i Jacenjuka objesiti na Majdanu za jaja..

 2. Apis says:

  Šef države je, kao i ranije, uveren da je situacija pod kontrolom i nada se da će – i u slučaju realne pretnje vojnog poraza – još uvek imati šansu da zamoli zaštitu Zapada”. ------------------------------------------------------------------------------------------- ŠEF DRŽAVE A BLESAV! Da vam zapad nije ,,pomagao" Ukrajina bi bila cela i funkcionalna država. Od Rusa bi uzeli milijarde dolara pomoći plus milione za iznajmljivanje luke na Krimu i narod se ne bi međusobno ubijao. UZ POMOĆ ZAPADA IMA DA VAS NEMA!

 3. Goxy says:

  Rusi nisu ni krenuli, tako da stoje na mestu. Rusija zvanichno ne ucestvuje u ratu, a pojedincima nije zabranjeno. Cak i gradjani Srbije ucestvuju u ratu... O nekima se i pisalo... Takodje i gradjani Hrvatske ucestvuju u ratu, i o tome se pisalo... Ali zvanichno ucestvuje samo vojska Ukrajne, koja zvanichno nije objavila rat, posto ne znam kako da objavis rat sam sebi... I dosta se prica o tome da lazi koje sprovodi Ukrajinska vlada o mobilizaciji i da ko odbije ga ceka 15 godina zatvora, nisu tachne. Posto drzava nije zvanichno objavila rat, ljudi ne moraju da se odazivaju na mobilizaciju... O toj informaciji se pricalo na Prvom Kanalu nacionalne televizije Rusije...

 4. zuba zubic says:

  Povezite Krim kopneno sa Rusijom, pa do Odese.Cela obala vasa, pa da vidimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *