УКРАЈИНЦИ И ПОЉАЦИ покушали пробој код запорошког и угљедарског фронта! ТО ЈЕ БИЛО ЧИСТО САМОУБИСТВО

UKRAJINCI I POLJACI pokušali proboj kod zaporoškog i ugljedarskog fronta! TO JE BILO ČISTO SAMOUBISTVO

5 juna 2023

ORUŽANE snage Ukrajine, u čijem sastavu je bio i manji odred poljskih „dobrovoljaca“, pokušale su da probiju zaporoški front u oblasti Vremevske izbočine, ali su ih ruske snage odbacile nazad – ovo je objavio predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Udarili su sa oko 300 vojnika i 12 tenkova i drugog „oklopa“ – tačno po mestu gde se spajaju ruski zaporoški i ugljedarski front. Računajući da će im to doneti efekat kakav u odbojci često ima lopta koja pada između dva igrača.Prema rečima Rogova, Ukrajinci su u prvom naletu uspeli da napreduju oko 400 metara, a najžešće se pucalo u naseljima Novodarovka i Rovnopolj.

Ovo znači da su Ukri, čiju četvrtu kolonu su činili Poljaci, bili uspeli da probiju prvu liniju ruske odbrane. Ili: da im je to iz taktičkih razloga bilo dozvoljeno – da bi bili uvučeni u „vatrenu potkovicu“.

Uspeli su bili i da obave deminiranje. Potom su u oko 12 sati u napad krenuli sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima NATO-a podeljenim u tri grupe. Odnosno: tri čete.

Ušli su u tzv. sivu zonu sa tri pravca, a pomenuti minimalni proboj uspeli da ostvare kod Novodarovke.

Njegov značaj vojni ekspert Genadij Aljohin ne smatra preterano ozbiljnim:

„Ušli su u našu odbranu oko 350 metara, ali su se u njoj i zaglibili i već u oprvim satima imali ozbiljne gubitke. To nije bio najavljivani kontranapad već traženje pod borbom slabog mesta u našoj odbrani“.

U zaustavljnju napada je učestvovala i ruska avijacija.

Rogov tvrdi da je napadač izgubio oko 50 vojnika i najmanje 10 oklopnih vozila.

Poznati donbaski ratni komandant Aleksandar Hodakovski ovako je ocenio situaciju:

„Neprijatelj je uspeo da postigne taktički uspeh – zauzeo je jednu našu poziciju, ali je pretrpeo osetne gubitke. Sada povećava svoju koncentraciju na mestu proboja. Očigledno nastoji da poveća vlastiti uspeh. Međutim, ni to ni dejstva na severu, u pravcu Nove Tavolžanke (u Belgorodskoj oblasti), nisu sama po sebi najavljena kontraofanziva. Ali, ako se održe – tu mogu biti prebačene značajnije ukrajinske snage“.Ukrajinci su krenuli u prodor i kod Donjecka: tenkovi i pešadija Oružanih snaga Ukrajine napali su bokove ruskih snaga kod Avdejevke. Tu je glavni udar bio je usmeren na Vodjanoe na koje su krenuli sa četom voda pešadije i četiri tenka.

Druga meta bila im je Malinovka, gde su takođe napadali sa jednom četom i nekoliko oklopnih vozila. Međutim, i tu su pretrpeli značajne gubitke.

Napadi kod Avdejevke, na Vodjanoe i Malinovku očito su bili sporedni i zavaravajući.

Ruska vojna avijacija je, inače, „pametnim bombama” nanosila udare po vojanim ciljevima na teritoriji Zaporoške oblasti koja je još pod kontrolom Kijeva.

Ruski bombarderi tuku i ukrajinske pozicije u Guljaj-Pole i oko njega.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *